Tři oříšky pro Popelku slaví 50. narozeniny, točily se i na hradě Švihov

16. listopad 2023 17:40, aktualizováno

Přesně před padesáti lety šel do kin jeden z našich nejúspěšnějších filmů. Vídáme ho rok co rok a mnozí z nás ho mají neodmyslitelně spjatý s Vánoci. Řeč je o pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Hrad Švihov

Najít u nás člověka, který tuto pohádku nikdy neviděl, to by asi teprve byl tvrdý oříšek. První diváci dnes už ikonický film viděli v říjnu roku 1973 na přehlídce filmů pro děti v Ostrově, do kin šel ale až 16. listopadu 1973, tedy přesně před 50 lety. A natáčel se mimo jiné i v našem regionu. Třeba na švihovském hradě, kde byl statek, ve kterém Popelka s macechou a sestrou Dorou bydlela.

Tehdejšími kastelány hradu byli manželé Butulovi. „Byl to pro nás nevídaný zážitek, jednalo se o první větší natáčení, které se na Švihově konalo. Herci tu neměli vlastní zázemí, takže se chodili ohřívat k nám domů,“ vypráví paní Helena. „Vždy, když se na pohádku díváme, připomínáme si zajímavé chvíle při natáčení. Například to, že se sem musel navézt nákladními auty sníh ze Šumavy, protože tady nebylo vůbec nic. Střechy se stříkaly na bílo a na zem se sypaly polystyrenové kuličky, které jsme ještě několik let poté dostávali z trávníku,“ směje se. Na Švihově se natáčelo na podzim, poté se štáb přesunul na Šumavu a na hrad se vrátil zase v zimě.

Ostrovský měsíčník z roku 1973

Přímo na hradě Tři oříšky pro Popelku připomíná stálá výstava a tradicí se tady stává také prosincové promítání této pohádky, jak prozrazuje Petra Vítková ze správy hradu. „Na letošek máme pro návštěvníky připraveny i fotopointy, u nichž si budou moct představit dění při natáčení a udělat si fotografii.“

Po stopách Popelky se lidé mohou vydat i po naučné stezce. Ta měří zhruba tři kilometry a vede třeba kolem sadu, ve kterém jezdila Popelka na koni Juráškovi, nebo k rybníku, do něhož se převrátily sáně s macechou a Dorou.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy