Třiatřicet týdnů pobývá mladý inženýr ve 33 zemích a zkouší stejný počet řemesel

30. březen 2012

Rybářem na Maltě, učitelem flamenca ve Španělsku, výrobcem alpských rohů ve Švýcarsku nebo archeologem v Řecku - tím vším byl v uplynulých týdnech Jan Lachner. Mladý muž franouzsko-německého původu se rozhodl strávit 33 týdnů mimo domov, navštívit 33 evropských zemí a vyzkoušet si tak 33 řemesel nebo povolání. Od pondělí je v České republice a učí se vyrábět pivo v Chodovaru v Chodové Plané.


„Cíl projektu je strávit každý týden v jiné zemi a poznat ji jinak než jako turista, to znamená poznat ji podle nějakého typického řemesla. Je to můj projekt s tím, že se může připojit kdokoli z Evropy. A proč 33 zemí? Vybral jsme země, kde není třeba pracovní povolení“, vysvětluje 24letý letecký inženýr.


Narodil se v Paříži, ale polovinu života prožil v německém Frankfurtu, studoval ve francouzském Toulouse a anglickém Bristolu. Ke svému původu Jan Lachner říká: „Jsem napůl Němec a napůl Francouz, ale cítím se hlavně jako Evropan“.

Jan Lachner


Říká, že nemá rodinu ani psa a tak nemusí sedět doma. Peníze na projekt Euro-Jobs získává od sponzorů a někdy dostane zaplaceno i za odvedenou práci. Na cestu po Evropě se vydal na konci loňského roku. Česká republika a pivovar v Chodové Plané je už jeho dvanáctou zastávkou:

„Já ani tak nehledám zemi nebo město, první co hledám je řemeslo. O něm se snažím sehnat co nejvíce informací. A zjistil jsem, že pro Českou republiku je typické pití piva, tak jsem se rozhodl, že si vyzkouším práci sládka a narazil jsem na pivovar, který mne mile přivítal. Já jsem si opravdu toto řemeslo chtěl vyzkoušet a myslím si, že v Evropě je známé, že co se piva týče, není lepší země než Česká republika“.

V Chodové Plané je Jan Lachner od pondělí, každý den pracuje od 6 do 14 hodin a vyzkoušel si všechny pivovarské profese: „Já když jsem přijížděl do České republiky, neměl jsem vůbec žádnou představu, jak se vaří pivo, takže jestli mě něco překvapilo? Překvapilo mě všechno“.

Jan Lachner v rozhovoru s Lukášem Milotou


Podle obchodního a marketinového ředitele pivovaru Jiřího Plevky mladšího zvládá Jan práci dobře.


Prostřednictvím Českého rozhlasu by Jan Lachner rád vzkázal: „Je třeba, abychom si uvědomili, že opravdu Evropané jsou všichni stejní a za druhé bych rád podpořil všechny mladé lidi, kteří mají v hlavě různé projekty a sny a třeba se je bojí realizovat. Jim chci ukázat, že to opravdu jde a že ty hranice se mohou bortit samy“.


Po týdnu v českém pivovaru zamíří na Slovensko a bude pro jednu z firem domlouvat obchodní kontakty s Francií. V dalších týdnech bude např. testovat větrné elektrárny v Dánsku nebo pracovat v estonské zoologické za

autor: lum
Spustit audio