Třídenní oslavy v Bezdružicích na Tachovsku připomínají dvě významná výročí města

31. říjen 2014

V Bezdružicích na Tachovsku dnes začínají slavit dvě významná výročí. Jedním je 555 let od povýšení Bezdružic na městečko a druhým je 450 let od narození Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Připravený je bohatý kulturní program, který potrvá až do neděle.

K povýšení Bezdružic na městečko došlo 31. října 1459 za vlády krále Jiřího z Poděbrad. A přesně na den 555 let poté se začne slavit. Podle nezávislého starosty města Jana Soulka program v 18 hodin zahájí v kulturním domě vystoupení skupiny Švejk Band:

„Poté je pro návštěvníky našich slavností připraveno takové malé překvapení. Vystoupí skupina Kočky. Jedná se o travesti show. Takže to bude taková netradiční záležitost. Po tomto vystoupení bude do jedné hodiny po půlnoci k tanci a poslechu hrát skupina Jenny & company.“

Důležité je i druhé výročí, které připomíná českého spisovatele, šlechtice, válečníka, diplomata, cestovatele a hudebníka Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Ten se narodil před 450 lety.

„Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic je významná osobnost českých dějin. Je asi nejvýznamnější osobností, která je spojena s naším malým městem,“ pokračuje starosta.

I proto se bude sobotní program odehrávat v Domě u Haranta.

„Jedná se o nově zrekonstruovaný dům na náměstí Kryštofa Haranta v Bezdružicích. Nikdo ho nemůže přehlédnout, protože září krásnou novou fasádou. Ve 13 hodin tam začne beseda o historii našeho města a regionu, kterou nás provede Markéta Novotná, známá regionální historička. Odpoledne vystoupí folklorní soubor Stázka z Teplé. Po setmění nás čeká unikátní projekce života a odkazu Kryštofa Haranta na fasádu jeho domu,“ dodává Jan Soulek.

Oslavy zakončí nedělní výroční koncert s flétnou a kytarou. Začne v půl třetí opět v Domě u Haranta.

autor: mkl
Spustit audio