Tříkrálová sbírka na západě Čech začíná

2. leden 2016

Tradiční sbírka v Česku pomáhá už šestnáct let, domácnosti obcházejí skupinky koledníků s kasičkami.

V Česku dnes začíná Tříkrálová sbírka s šestnáctiletou tradicí. Skupiny koledníků začaly obcházet domácnosti a lidé mohou přispět do zapečetěných kasiček. Výtěžek pomůže lidem starým, nemocným, handicapovaných nebo v těžké sociální situaci.

Jen na západě Čech se do domácností vydá kolem tisícovky skupin koledníků. Nově se bude koledovat například ve Žluticích na Karlovarsku nebo v Tachově, výtěžek sbírky pomůže i místním.

„65 procent se vrací do místa, kde se organizuje sbírka. Tady na městské charitě je to vlastně podpora domu pro seniory, je to podpora domácí péče. Prvně se bude koledovat na podporu, přímo v Tachově, domácího hospicu. Vřele doporučuju naše webové stránky www.trikralovasbirka.cz, kde už jsou všechny záměry zveřejněny úplně přesně," uvedl ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr s tím, že desetina celkového výnosu sbírky pak podpoří také projekty v zahraničí.

Lidé si letos mohou koledníky přímo objednat

Další novinka letošního ročníku Tříkrálové sbírky nabízí možnost koledníky si do domu přímo objednat. Charita se tak snaží vyjít vstříc i těm domácnostem, které by rády přispěly, ale koledníci se k nim nedostanou.

„Kdyby někdo se cítil ochuzen o koledu tříkrálových koledníků, protože určitě nemůžeme po celém území projít, tak se snažíme organizovat Tři krále, kteří by dojeli a požehnali by byt a zakoledovali by. Takže je možné na telefonním čísle 731 433 015 a moje asistentka ráda zprostředkuje kontakt," vysvětlil Jiří Lodr.

Některá větší města připravují rovnou také slavnostní zahájení sbírky a dnes je na programu například v Domažlicích. Začátek je ve 13 hodin před Arciděkanským kostelem na náměstí Míru. Součástí programu bude divadelní představení Tři mudrci a jejich cesta do Betléma na pódiu u kašny. Tříkrálová sbírka letos v Česku skončí 14. ledna.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio