Třináctkou na Radyni, do kina i na nákup

Náš rozhlasový seriál o trolejbusech u příležitosti 75 let od zahájení provozu trolejbusové dopravy v Plzni a 80 let od startu jejich výroby, se vydává po stopách linky číslo 13. Z centra města vás zaveze až do malebné městské části Černice a díky dieselovému motoru některé vozy i o kousek dál.

Linka číslo 13 je v provozu od roku 1953, tedy neuvěřitelných 63 let. K tomu si drží ještě jeden triumf.

Třináctka byla vůbec první linka nejen v Plzni, ale v celé republice, která se dočkala prodloužení svojí trasy díky dieselovému motoru. Stalo se tak už v roce 2005, tedy před jedenácti lety. Od té doby se zdokonalily a posílily dieselové agregáty, takže uvnitř vozů přechod na naftu téměř neslyšíte.

Na dieselový pohon přechází trolejbus číslo 13 v konečné točně v Plzni Černicích. Ta je mimochodem jedinou a nejmenší plzeňskou točnou, která je v původním stavu od roku 1953. Obměnou samozřejmě prošla infrastruktura, jako jsou sloupy elektrického vedení a další součástí trolejového vedení.

Zajímavosti, kterou si tady na točně v Plzni Černicích můžete všimnout, jsou takzvané okapy. Plastové úhelníky přimontované na trolejovém vedení nad nástupním místem do trolejbusu.

K čemu to je? Řidič trolejbusu jen na dálku uvolní připevněné sběrače, které okapy pomohou přesně se položit na trolejové dráty. Cestující tak vůbec nepoznají, že už se zase jede na proud. Kromě charakteristického bzučení, které k plzeňským trolejbusům patří stejně jako pivo.

Naše tipy na výlet

V Plzni Černicích určitě stojí za návštěvu náves. Malebné domy lidové architektury, kterým vévodí pivovarský dvůr. Pivo se tady i vaří. Od točny trolejbusu je také hezký výhled na Plzeň.

Další tipy na výlet vedou od prodloužení linky číslo 13 od zastávky OC Černice. Odtud je to necelých pět kilometrů na zříceninu hradu Radyně. Cestou se můžete také zastavit u skal jménem Andrejšky. Černý buližníkový masiv, na kterém stojí i hrad Radyně.

Také samotné nákupní centrum, ke kterému třináctka zajíždí, s kinem a restauracemi, je tip na výlet. Když třeba zrovna prší nebo je jiná polízanice, trolejbus vás spolehlivě dopraví podle vašich potřeb. I po 63 letech slouží trolejbusová linka 13 aktuálním potřebám svých cestujících.

autor: Pavel Halla
Spustit audio