Trolejbusová trať na plzeňská Borská pole už se může stavět

29. listopad 2006

Plzeňská Borská pole jsou oblastí, kam se každý den přepravuje velké množství lidí. A protože ne každý vlastní nebo používá automobil, zůstává další možností městská hromadná doprava. Ta, bohužel, ne vždy svojí kapacitou dostačuje. Plzeňané proto jistě přijmou s radostí informaci, že trolejbusová trať do plzeňské průmyslové zóny Borská pole má stavební povolení. Stavební úřad nařídil, že budování trati musí začít do dvou let a skončit do roku 2009. Zatím ale není jisté, zda do té doby radnice sežene peníze.

Trolejbusová trať na Borská pole má vést od Jižního nádraží k výrobně televizorů Panasonic, a to hlavně Borskou a Folmavskou ulicí. Drážní stavební povolení má plánovaná trať od července. S projektem se počítalo i při prováděných úpravách dotčených komunikací. Při rekonstrukci Borské se osazovaly kombinované stožáry pro trakční vedení a veřejné osvětlení. Ve stejné ulici přibyl zastávkový záliv pro budoucí linku.

Logo

Trať by měla být dlouhá 3,6 kilometru a stát více než 120 milionů korun. Město počítá s tím, že pokud se podaří získat dotaci alespoň 70 milionů, termín dokončení bude splněn. Hodně peněz ale odčerpají jiné městské priority jako západní okruh, obchvat Roudné a také průtah městem. Přitom na Borská pole každý den dojíždějí tisíce lidí za prací, studiem i za obchody, zatím pouze autobusy. Takže Plzeňanům nezbývá než doufat, že se podaří zavést i trolejbus a výhledově také prodloužit tramvajovou linku číslo čtyři.

Radnice mohla už letos čerpat evropské peníze. Nabídka z Bruselu byla však nízká - pouhých devět milionů korun, a město ji odmítlo. Pokud bude existovat nějaká možnost, pokusí se město v příštím roce získat z evropských dotačních titulů větší podíl.

Logo

Na Borská pole zatím jezdí jen autobusy. Výhledově Plzeň uvažuje nejen o trolejbusu, ale i o prodloužení tramvajové tratě číslo čtyři.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio