Turistiku za gastromickými specialitami chystají na Tachovsku

Do mezinárodního projektu Stezky chuti se zapojí některé restaurace, vinárny a kavárny na Tachovsku. Budou lákat turisty na gastronomické speciality. Jsou to zařízení zejména v okolí Konstantinových Lázní, Plané a Stříbra. Projekt organizuje ve spolupráci s italskými, španělskými a maďarskými regiony regionálního sdružení Receptt.

Podle slov předsedy sdružení Jana Floriana, je na Tachovsku spousta restaurací a kaváren, které jsou něčím vyhlášené. Například ve Stříbře je jedna známa takzvanými stříbrskými řízečky, v Plané rybími škvarky. V Konstantinových Lázních dělají v jedné hospodě skvělé buřty na pivě a v další mají každý den čerstvé domácí koláče.

Sdružení vydá v květnu materiály, které budou turisty na tyto speciality upozorňovat. Počítá se i s německou a anglickou verzí. Materiály budou k dispozici v infocentrech i na mezinárodních veletrzích. Jan Florian se domnívá, že projekt bude možná inspirovat gastronomická zařízení, která dosud žádnou vyhlášenou specialitu nemají, aby si nějakou vytvořila. Shromážděné informace použije i sdružení Poutníci od svatého Jana, které nabízí turistům výlety do okolí.

koláče

Sdružení Receppt se inspirovalo v italském Toskánsku, kde začali již dříve se Stezkami vína. Díky úspěchu projekt rozšířili na Stezky chuti. Přizvali výrobce olivového oleje a sýrů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio