Týden hokeje láká děti na led

25. leden 2019 10:00

Pojď hrát hokej, zní teď po některých zimních stadionech v Plzeňském kraji, které se připojily k projektu Týden hokeje. Ještě zítra akci stihnete v Rokycanech a Klatovech.

Střelba na bránu, slalom a soutěže, hlavně ale bruslení na ledě. I to čekalo na děti na sušickém zimním stadionu při akci Pojď hrát hokej. V rámci projektu Týden hokeje se koná na více než 140 místech po celé republice.

V Plzeňském kraji proběhla náborová akce včera v Plzni a Třemošné, dnes se koná v Domažlicích a v sobotu bude probíhat v Klatovech a Rokycanech.

Děti i rodiče díky projektu mají příležitost seznámit se s hokejovým prostředím i s tím, co to obnáší mít doma malého hokejistu. A třeba se některé z dětí začne díky této akci hokeji i věnovat. 

Na zimní stadion v Sušici se vypravila malá Verunka s tatínkem. S hokejkou to prý umí dobře díky hraní florbalu a akci si sama vyhlédla na plakátu. „Chtěla jsem si vyzkoušet bruslení s hokejkou,“ řekla pětiletá Anička, ta přišla v doprovodu maminky, která by chtěla, aby někdo dceru naučil pořádně bruslit.

K hokeji se hlásí po této akci až 50 procent zúčastněných dětí

Podle šéftrenéra mládeže v Sušici Petra Maříka se akci daří. „Akci organizujeme popáté a pokaždé nalákáme na hokej asi 50 procent dětí, které sem přišly,“ řekl s tím, že projekt vymysleli lidé v Českém svazu ledního hokeje.

„Mohou si vyzkoušet takzvanou suchou přípravu – střílí na branku, jezdí slalomy, pak budeme mít prezentaci, kde předvedeme projekt i svůj oddíl, pak se děti půjdou převléknout a půjdou s našimi trenéry na led. Je tu spousta dětí, které sem chodí se školkou, ale nyní mají víc prostoru,“ popsal dění na stadionu. Trenér také kvitoval to, že na hokej chodí i holčičky. „U starších holčiček, které hrají hokej, je výborné, že když už jsou starší, tak mohou pokrýt dva ročníky tam, kde zrovna chybí hráči,“ vysvětlil.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio