U Annína na Šumavě je v 'řopíku' muzeum lehkého opevnění

18. květen 2014

Těsně před druhou světovou válkou vybudovala československá armáda v pohraničí tisíce malých železobetonových bunkrů. Dodnes se řada těchto bunkrů zachovala a v některých jsou i muzea. Díky několika nadšencům vzniklo jedno před lety také v bunkru u šumavského Annína. Otevřené je několikrát do roka. Třeba právě o tomto víkendu.

Muzeum lehkého opevnění stojí na úrovni Annína, je třeba k němu vystoupat asi 200 metrů do kopce.

„Československá armáda potřebovala vymyslet nějaký systém obrany. Byli jsme obklíčení a nejjednodušší bylo opevnění, které mělo nahradit i lidskou sílu,“ připomíná Roman Mrzena, který se s přáteli o některé bunkry stará. Československo tehdy mělo malý počet obyvatel a tak i malou armádu.


Kdy je muzeum otevřeno?
červenec: 5. - 13. 7. (celý týden včetně víkendů), 26.-27.7.
srpen: 9.-10.8., 23.-24.8.
září: 6.-7.9., 27.-28.9.
Zdroj: ropik-annin.cz

Vstup do bunkru je po žebříku. Vstupní chodba je zalomená, aby se uvnitř nedalo střílet. „Vstup byl chráněný dvěma dveřmi. První byly mřížové a druhé pancéřové,“ popisuje Mrzena.

Posádka bunkru byla sedmičlenná. V každé ze dvou střeleckých místností byli dva vojáci jako obsluha kulometu, třetí obsluhoval periskop a sledoval okolí. Sedmý voják měl na starosti ostrahu chodbičky, udržoval spojení s okolím a obsluhoval ventilátor.

V bunkru u šumavského Annína

K vidění je prohlídce těžký kulomet vzor 37 a lehký kulomet vzor 26, které tehdy patřily k vybavení bunkru.

Kolem Sušice bylo 41 bunkrů. Měly jí bránit ve směru od hranice. „Přímo v boji nasazené nebyly, ale dvakrát byly obsazené. Poprvé za mobilizace v roce 1938, podruhé v době kubánské krize,“ doplňuje Martin Douša.


Zvětšit mapu
autor: lum
Spustit audio