U historického dolu Jeroným vznikne turistické centrum

Bývalý statek u historického dolu Jeroným nedaleko obce Krásno na Sokolovsku se změní na Turistické centrum Čistá. Zpracování projektové dokumentace už zadal Karlovarský kraj. Centrum bude mít podobu hospodářského dvora, aby nenarušovalo okolní přírodu. V současnosti se připravuje zpřístupnění dolu veřejnosti. Zatím se podařilo opravit přístupovou šachtu do dolu, částečně zajistit jeho větrání, přivést elektřinu a zpřístupnit některé podzemní prostory.

Garantem prací na zpřístupnění dolu Jeroným je sokolovské muzeum, které počítá v budoucnu s velkou návštěvností. Přímo u dolu proto vznikne dostatečné zázemí. To bude kromě pokladny zahrnovat také šatny, kde se návštěvníci turisté budou převlékat, aby mohli sestoupit pod zem. Součástí centra bude také úschovna kol a parkoviště a prostory pro správce. Protože je důl Jeroným je na poměrně odlehlém místě, počítá se i s malým občerstvením

Cínový důl Jeroným na Sokolovsku

Bývalý důl Jeroným je nejvýznamnější zachovaná technická památka Hornoslavkovska po těžbě cínových rud s rozsáhlými komorami z 15. - 17. století, se stopami po ruční těžbě za použití želízka a mlátku. Pro svůj rozsah, autentičnost a stupeň zachovalosti patří k nejdůležitějším technickým hornickým památkám na světě. Roku 1992 byl areál dolu prohlášen kulturní památkou.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio