U přihlášek ke studiu na vysoké škole převažuje elektronická podoba

Právnická fakulta je jediná ze sedmi fakult Západočeské univerzity v Plzni, která stále požaduje přihlášky ke studiu v písemné formě. Filozofická fakulta naopak přijímá přihlášky pouze v elektronické podobě. Zbývajících pět fakult formu přihlášky nestanovilo, ale upřednostňují elektronickou. Poplatek ve výši 500 korun je jednotný pro celou univerzitu a neliší se podle formy přihlášky. Loni se lektronicky přihlásilo asi 30 procent uchazečů.

Proděkan filozofické fakulty Ivan Koutecký vysvětlil, že elektronická forma se velmi osvědčila. Fakulta s ní začala vloni a jen ve třech případech se vyskytl nějaký problém. Přihlášku si mohou uchazeči najít na webových stránkách fakulty www.fhs.zcu.cz. Mimo jiné to má i tu výhodu, že se nemohou dopustit omylu a poslat přihlášku neúplnou. Filozofická fakulta vznikla 1. ledna přejmenováním fakulty humanitních studií.

Studenti

Koutecký doplnil, že letos nebude škola zasílat ani pozvánky k přijímacím zkouškám písemně. Všechno najdou studenti na internetových stránkách. Za poštovné tak šetří škola i studenti. Filozofická fakulta má zhruba 2400 studentů, příští rok hodlá přijmout dalších 1000.

Západočeská univerzita má nyní zhruba 15.000 studentů a je předpoklad,že v dalších letech se tento počet už nijak výrazně měnit nebude. Prostor je ještě pro celoživotní vzdělávání a kombinované studium. Velký převis poptávky po studiu zaznamenávají fakulta právnická, filozofická, pedagogická a ekonomická. Z technických je na tom nejlépe fakulta aplikovaných věd, poté fakulta elektrotechnická a nejmenší zájem je již léta o studium na strojní fakultě. Právnická fakulta přijme letos 300 až 350 studentů. Jako každý rok zájem o studium i letos mnohonásobně převyšuje možnosti fakulty, která má přes 2200 studentů.

Fakulta elektrotechnická ZČU

Elektronickou formu přihlášek využilo letos i 98 procent uchazečů o studium na Masarykově univerzitě v Brně. Tam je to pro ně ovšem výhodnější. Za elektronickou přihlášku platí poplatek 400 korun, za písemnou 500 korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio