Učni z pěti škol poměřili v Oldřichově u Tachova síly v zednických dovednostech

Žáci pěti středních škol a učilišť svedli boj v Oldřichově u Tachova. Jejich zbraněmi byly lžíce, špachtle, fanky nebo hladítka. Své umění totiž předváděli v 7. ročníku regionální soutěže v zednických dovednostech.

Soutěž hostila Střední průmyslová škola Tachov, Světce. Kromě místních se zúčastnili učni i z Plzně, Horšovského Týna, Rakovníku a Karlových Varů. Ti utvořili soutěžní dvojice, jejichž úkolem bylo založit na maltu první vrstvu zdi do pravého úhlu s otvorem na okno.

„Hodnotíme provedení zakládací malty, svislost a horizontální rovinnost zdiva, správné použití tvarovek, vyplnění kapes v rohu zdiva maltou a podobně. Pomocným kritériem je pak rychlost, za kterou soutěžící zvládnou úkol splnit,“ uvedl předseda soutěžní poroty a zástupce spolupořádající firmy Heluz Zdeněk Kobza.

Tachovská škola věří, že třeba i touto akcí přiláká nové žáky do zednického oboru. Jak totiž prozradil mistr odborného výcviku Petr Větrovský, vyučených zedníků notně ubývá. „Pamatuju doby, kdy jsme měli ve škole 160 učňů. Nyní jich studuje ve všech třech ročnících pouhých sedm, rozdíl je tedy markantní.“

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio