Ukázkové lekce sebeobrany se v Plzni zúčastnily desítky seniorů

15. srpen 2013

Starší lidé se často stávají snadnou kořistí lupičů a násilníků. Jak předcházet nepříjemným situacím a zvýšit svoji bezpečnost, ukázala plzeňským seniorům lekce sebeobrany. Poprvé ji dnes zorganizovalo regionální dobrovolnické centrum TOTEM. Akce se zúčastnily desítky zájemců.

„Ovdověla jsem, žiji sama a cítím rizika, jaké z toho vyplývají,“ svěřuje se 80letá Růžena Kliková z Plzně s důvody, které ji přivedly na ukázkovou hodinu sebeobrany.

„Senioři jsou zranitelnou skupinou obyvatel. Nemají tolik možností, jako má zdravý mladý člověk, který se ubrání fyzicky, kdežto senior musí hodně používat i psychiku. Zájem ze strany seniorů určitě byl, potěšilo nás, kolik jich přišlo. Aktivně se zapojili i do diskuze. Hlavním důvodem je, aby se dokázali případnému násilníkovi nebo útočníkovi ubránit,“ uvádí důvody lekce koordinátorka projektů Jana Pitnerová.

Podle lektora sebeobrany Václava Holoty seniorům nejčastěji hrozí přepadení, loupež a krádež:

„Většinou je tu majetková trestná činnost, kdy se někdo snaží okrást seniora o jeho cenné věci. Senioři jsou hodně důvěřiví, věří náhodným známostem, podceňují také prevenci - informovanost o tom, jak by se mohli zabezpečit. Nepoužívají žádné předměty sebeobrany jako je osobní alarm nebo pepřový sprej, který může použít i fyzicky nezdatná osoba.“

Pozor by si měli dát hlavně v případě, kdy se vrací z nočních akcí, jako například z kina nebo divadla.

„Měli by mít buďto doprovod, nebo odvoz. Neměli by se bát říct si o pomoc. Měli by věřit svým instinktům, a pokud se jim něco nezdá, tak by se měli snažit dostat se do bezpečí. Zbytečně by neměli vystavovat cenné věci a věřit náhodným známostem,“ vyjmenovává Holota.

Senioři v Kladně se učí sebeobraně

S ukázkovou lekcí sebeobrany byla Růžena Kliková nadmíru spokojená:

„Splnilo to moje očekávání, dozvěděla jsem se plno potřebných věcí. Uvažuji o spreji a alarmu. Přemýšlím o tom, kudy chodit. Radili nám na frekventovaných osvětlených místech, nepoužívat parky a zákoutí. Dřív jsem zkratky vždycky používala. Přednáška byla velice dobrá a užitečná.“

Dozvědět se něco nového přišel i 63letý Stanislav Selner z Plzně: „Dozvěděl jsem se tu i to, co jsem nevěděl. Třeba jak správně a lépe umístit zabezpečovací řetízek na dveře. Zatím jsem neměl příležitost bát se a doufám, že ji ani v brzké době mít nebudu.“

A aby se nemuseli bát ani ostatní senioři, hodiny sebeobrany se v nabídce plzeňského TOTEMu pravděpodobně ještě v průběhu roku objeví.

autor: mkl
Spustit audio