Ukrajinskou učitelku, která pracuje v Tachově, ocenil prezident

24. únor 2024 15:05

Devětadvacetiletá ukrajinská učitelka Hanna pomáhá žákům na základní škole v Tachově, zároveň dál vyučuje na dálku své žáky na Ukrajině. Za příkladné zapojení do života v Česku ji spolu s dalšími uprchlíky ocenil na Pražském hradě prezident Petr Pavel.

Dokázali se začlenit do české společnosti a zároveň pomáhají svým krajanům na Ukrajině, ale i v Česku. Ke 2. výročí začátku války na Ukrajině prezident Petr Pavel v pátek 23. února ocenil dvě desítky úspěšných Ukrajinců. Je mezi nimi i devětadvacetiletá učitelka Hanna. Ta utekla před válkou spolu se svými dvojčaty, teď už bezmála desetiletými holčičkami, z Charkovské oblasti. Má dva kurzy češtiny a na třetí se chystá.

Nejdřív pracovala ve firmě, pak nastoupila do školy v Tachově, má uznané diplomy a v Plzni na univerzitě dokončuje kurz pro asistenta pedagoga. Ve škole pomáhá jako asistentka ukrajinským i českým dětem. Základní škola Hornická má zhruba 640 žáků, z nich pětina jsou Ukrajinci, některé z nich Hanna doučuje. Zároveň dál zůstává i třídní učitelkou deváťáků a vyučující dalších žáků na Ukrajině, z Tachova pořádá online výuku.

Pozvání na Hrad za prezidentem Petrem Pavlem Hannu potěšilo. „Jsem moc ráda, ocenění si vážím. Chtěla bych moc poděkovat českým lidem za to, jak nás tu přijali. Co se týče budoucnosti, nejspíš už zůstanu v Čechách, na Ukrajině není bezpečno,“ prozradila.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio