Umělci čerpají inspiraci v domku v Českém Krumlově, kde tvořil malíř Egon Schiele

17. únor 2017
Česko – země neznámá

Rakouský malíř žijící na přelomu 19. a 20. století Egon Schiele často pobýval v Českém Krumlově na jihu Čech, odkud pocházela jeho matka. Vytvořil tam celou řadu známých děl. Nakonec musel ale jihočeské město opustit, protože veřejnost neměla pochopení pro umělcův nevázaný způsob života.

Před odchodem z Krumlova tvořil Schiele v malém zahradním domku ve skalnatém svahu na břehu řeky Vltavy. V létě roku 1911 tam bydlel se svou přítelkyní Wally. Domek se nyní podařilo zrekonstruovat do původní podoby a dnes v něm pobývají na tvůrčích pobytech současní umělci. Mohou ho ale navštívit i turisté.

Zahradní domek v posledních letech chátral. Město Český Krumlov ho nakonec odkoupilo od soukromého majitele a díky dotacím i opravilo. Teď má zahradní domek v nájmu Egon Schiele Art Centrum, které ho v létě zpřístupňuje turistům a v zimě ho propůjčuje umělcům.

Ti mají v domku k dispozici zařízenou garsonku a malý mansardový ateliér. Garsonka je vybavena replikami Schieleho nábytku, včetně jeho 180 centimetrové postele. Turisté si zase mohou v domku posedět, vypít kávu, prolistovat katalogy a knihy nebo prohlédnout práce, které po sobě umělci zanechali.

Díla jsou v jednotném obdélníkovém formátu na dřevěných deskách, stejně jako Schieleho Mrtvá města, olejomalby právě ze zmíněného roku 1911. Návštěvníkům jsou k dispozici i jinak nepřístupné terasy, kde mohou za hezkého počasí posedět a vychutnat si atmosféru místa.

Ateliér v zahradním domku

Malíř Egon Schiele se narodil v rakouském Tullnu, z Českého Krumlova pocházela jeho matka. V jihočeském městě tvořil v letech 1910 až 1911, kdy byla jeho partnerkou modelka Wally Neuzilová. Kvůli stížnostem veřejnosti na jeho extravagantní způsob života musel ale město opustit. Odešel do dolnorakouského Neulengbachu, kde ho odsoudili za šíření nemorálních kreseb ke třem dnům vězení. Kromě toho byl vyšetřován kvůli údajnému znásilnění a únosu nezletilé dívky.

autor: Filip Černý
Spustit audio