Umělecký kovář na vlastní náklady zhotovil křížovou cestu

26. září 2019 11:35

V Čínově u Klatov je nová křížová cesta. Na vlastní náklady ji vybudoval místní umělecký kovář Miloslav Trefanec, kvůli projektu dokonce prodal vlastní pozemek.

V Čínově u Klatov je nová křížová cesta

V Čínově u Klatov si můžete projít novou křížovou cestu. Z vlastní kapsy a vlastní prací ji vybudoval umělecký kovář Miloslav Trefanec, který v Čínově žije. „Ten kraj mám rád, patřím do něj a chtěl jsem pro něj něco udělat. Jsem křesťan, každý být sice křesťan nemusí, ale ty křesťanské zásady jsou správné,“ vyjádřil umělec.

Křížová cesta vede mezi Čínovem a Kydlinami. Začíná za chatovou osadou v Čínově a vine se při Svatojakubské cestě. Má 14 zastavení, je dlouhá zhruba půl kilometru a je značená už od začátku Čínova, tedy už od silnice. Křížovou cestu vysvětí plánický farář Pavel Vrbenský, a to o kydlinské svatováclavské pouti tuto neděli. Celá slavnost začne ve 13 hodin u prvního zastavení křížové cesty v Čínově.

Na křížové cestě spolupracoval s Miloslavem Trefancem i klatovský sochař Václav Fiala a jednotlivá zastavení tvoří zhruba dva metry vysoké žulové objekty se stříškou. V každém z nich je pak nika se sochou nebo sousoším, které znázorňuje zastavení Krista před ukřižováním. Sochy jsou z umělé pryskyřice a jsou odolné vodě i mrazu, takže by prý měly vydržet dlouhá léta.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio