Unikátní hospodářský dvůr Hubenov má naději na záchranu

4. říjen 2017

O kompletní rekonstrukci jedné z nejvýznamnějších barokních památek usiluje současný majitel, který vlastní stavbu podle projektu Jana Blažeje Santiniho-Aichela od roku 2006.

Dvůr na čtvercovém půdorysu se nachází tři kilometry za Kralovicemi. Jeho součástí je zámeček, unikátní pětipatrová sýpka, hospodářské budovy včetně stájí a uprostřed je malý objekt, který sloužil jako mléčnice. Tedy ke skladování a chlazení mléka. Majitelem je Karel Dolák. Se svojí ženou Kateřinou dvůr opravují postupně a většinou svépomocí.

„Od roku 2006 se opravily všechny střechy, komíny, okna zatím jen provizorně s tím, že se plánuje jejich kompletní zrestaurování. Nechala se vyrobit nová vrata, která na mnoha místech zcela chyběla, a vrátili jsme do původního stavu střechu na tak zvaném jižním křídle,“ uvedl Karel Dolák.

Hubenovu se v minulých letech podařilo získat na opravy tři státní dotace. Celkově se jednalo o necelý milion korun. Podle Karla Doláka je každá koruna dobrá, ale v případě barokního dvora je milion spíš kapka v moři: „Hubenov více méně udržujeme za vlastní peníze. Vlastnil jsem několik nemovitostí. Ty jsem prodal a veškeré peníze, které jsem utržil, jsem do Hubenova postupně investoval. Dnes jsme i s běžnou údržbou na částce kolem 17 milionů korun.“

Z ruiny barokní skvost se zajímavými expozicemi. To je naděje hospodářského dvora Hubenov u Kralovic. Majitel chce památku se Santiniho rukopisem kompletně rekonstruovat

Dvůr může zachránit získání dotace

V současnosti má majitel hotový projekt a všechny potřebné dokumenty včetně stavebního povolení pro kompletní rekonstrukci. Ta by stála 60 až 70 milionů korun. V první dotační výzvě Integrovaného regionálního operačního programu Hubenov neuspěl. Zkoušet to bude podruhé, protože takto velkou částku již není schopen majitel financovat sám.

Pokud se záměr podaří dotáhnout do konce, bude ve dvoře kovárna zpátky kovárnou, v mléčnici bude chladit mléko pramenitá voda, v sýpce budou audiovizuální expozice a do původní podoby by se vrátily i dva byty pro podkoní a stáje.

„To znamená, že koně by se sem v omezeném počtu opět vrátily. Pro veřejnost bude otevřeno pět dní v týdnu,“ doplnil Karel Dolák.

Pokud se podaří dotaci získat, mohla by být barokní památka opravená zhruba do tří let.

autoři: kos , jik
Spustit audio