Unikátní mapa dokáže provést centrem Plzně i nevidomé

18. prosinec 2015

Plzeň má svou vlastní hmatovou mapu. Díky ní si už dnes mohou město projít slabozrací a dokonce i nevidomí lidé. Hmatová mapa obsahuje dvě rozměrnější knihy - podrobný plán centra města a mapu širšího okolí.

Jednotlivé mapy jsou spojené do knížek a skládají se vždy ze stránky s detailní barevnou mapou s potiskem a popisky, které mohou číst slabozrací, a přes každý list je pak položena ještě průhledná hmatová stránka z plastu, v ní jsou plasticky vyznačeny jednotlivé linie a místa tak, aby je přečetl i člověk, který nevidí vůbec. Nevidomý pak může hmatem rozlišit jednotlivé ulice, budovy, přechody, autobusové zastávky a dokonce i schodiště se směrem schodů, zeleň nebo vodu. Na mapě jsou také krátké popisky v Braillově písmu.

Autorkou mapy je Dana Fuxová z Opavy, která vytváří speciální hmatové mapy už od roku 2005. Povoláním je geodetka a k této netradiční práci se dostala díky své dceři. Pomáhala jí totiž s diplomovou prací, při tom se setkala právě s nevidomými a uvědomila si, že tito lidé nemají žádnou vhodnou kartografickou pomůcku k dispozici. Postupně tak vytvořila pro nevidomé mapu rodné Opavy, Ostravy nebo Prahy. Pro Plzeň ale mapu ještě rozšířila, aby ji mohli používat i slabozrací, pracovala na ní rok.

Instruktorka rehabilitace Jitka Pečená z plzeňkého Tyfloservisu ukazuje soubor speciálních hmatových map Plzně a tištěné legendy k hmatovýcm mapám

Díky speciální hmatové mapě centra Plzně mohou město samostatně objevovat slabozrací i nevidomí, dopředu si mohou natrasovat cesty a pak si je i projít. Mapa ale může posloužit například i při tréninku vodicích psů. Nová unikátní pomůcka je k zapůjčení v infocentru města na náměstí Republiky vedle radnice nebo v prostoru DEPO2015. Padesát map, které finančně podpořil Plzeňský kraj a magistrát, si pak mezi sebe rozdělí Tyfloservis, TyfloCentrum, vědecká knihovna nebo Základní a mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio