Unikátní sbírku historického skla firmy Lötz vystavují v Klatovech

15. srpen 2014

V Klatovech se dnes otevírá Pavilon skla. Vznikl rekonstrukcí starého objektu ze 60. let minulého století, který se nachází v zahradě muzea a dříve sloužil jako jeho sklady a dílny. Pavilon město přestavělo zejména pro unikátní sbírku historického skla světoznámé firmy Lötz. Městu ji zapůjčil soukromý sběratel z Vídně.

Návštěvníci pavilonu si tak mohou prohlédnout jednu z nejucelenějších veřejně vystavených kolekcí výrobků zaniklé šumavské sklárny.

„Kvalitou a výběrem exponátů je to v tuto chvíli asi nejvýznamnější lötzovská expozice na světě. Protože pasovské muzeum má sice víc exponátů, ale složení této sbírky je takové, že se snaží postihnout všechny dekory a tvary, které u Lötze byly, plus všechny významné výtvarníky,“ vysvětluje kurátorka výstavy Jitka Lněničková.

Firma Lötz patřila na přelomu 19. a 20. století ke světové špičce. V Pavilonu skla je k vidění na 600 výrobků. Majitel sbírky další sklo stále přikupuje, a tak se bude časem rozšiřovat i expozice.

„Tady to jsou nejstarší skla v expozici. V roce 1889 získala Grand Prix na světové výstavě v Paříži. Tato skla napodobují polodrahokamy – onyx, malachit, karneol,“ ukazuje kurátorka.

Zatímco interiéru pavilonu dominují jednoduché linie a bílé plochy, vystavené sklo je naopak velice pestré co do tvarů i barev. Nechybí ani neonově oranžová či žlutá.

„To je sklo, které je označováno jako tango sklo, protože má barvy kostýmů tanečníků tanga. Další oddíl je uranové sklo, které si můžeme nejen rozsvítit, ale i rozzářit. Protože uranové sklo se pod UV paprsky rozzáří takovou fosforeskující barvou. To si tady každý může vyzkoušet,“ přibližuje Jitka Lněničková.

Pět návrhů na přestavbu

Návštěvníci mohou rozsvěcet také další lustry a lampy. U jednoho exponátu ovšem bylo velmi těžké sehnat vhodnou žárovku.

„Lampička je asi z roku 1904. Ony měly tak malý závit, že se nakonec musela použít velice speciální žárovka, které jsou údajně dvě v republice. Takže to je veliká vzácnost a my se musíme jenom tiše modlit, aby nám dlouho svítily, protože pak nevím, co budeme dělat,“ upozorňuje kurátorka.

Ucelená sbírka výrobků šumavské sklárny Lötz je vystavená v rekonstruovaném Pavilonu skla v Klatovech
Pavilon skla vznikl rekonstrukcí objektu ze 60. let minulého století

Pavilon skla vyšel zhruba na 10 milionů korun. Přístupný bude denně od 9 do 17 hodin. Součástí expozice je také interaktivní panel, kde si lidé mohou prohlédnout například původní stav objektu.

„Původně jsme předpokládali, že bychom to vystavili v jezuitské koleji. Potom se podařilo domluvit s Plzeňským krajem výměnu tohoto objektu v rámci směny nemovitostí tak, že připadl městu. A s tím přišla myšlenka instalovat to tady. Na přestavbu bylo pět návrhů, vyhrál to návrh architekta Kožnara,“ říká místostarosta Klatov Jiří Štancl ze Sdružení nezávislých kandidátů.


Zvětšit mapu
autor: en
Spustit audio