Uprostřed sídliště vyroste skanzen lidové architektury

3. červen 2005

Do skanzenu lidové architektury by se možná mohli už v příštím roce podívat první návštěvníci. Skanzen by měl vyrůst v Plzni v historickém statku na Bolevecké návsi, přímo v centru velkého sídliště. Plzeňští radní totiž rozhodli, že statek z počátku 19. století darují památkovému ústavu pro vytvoření muzea lidové architektury. Pokud rozhodnutí potvrdí zastupitelstvo, mohou památkáři zahájit opravy.

Statek, jehož součástí je kromě prostorného obytného domu také stodola, patrová sýpka, chlévy a dvě brány, pochází sice ze začátku 19. století, ve sklepě jsou ale i gotické portály a jak řekl Karel Foud z památkového ústavu, celá Bolevecká náves je jako ostrov v moři okolních panelových domů. Od roku 1995 je památkovou zónou lidové architektury.

Logo

Pokud by se památkářům nepodařilo do tří let objekt zpřístupnit, město může od darování odstoupit. Objekty jsou ve špatném stavu a potřebují rekonstrukci. Město je před časem vykoupilo od spoluvlastníků za čtyři miliony korun. Náklady na opravení statku odhadl Foud na deset milionů korun. Peníze se památkáři pokusí získat od ministerstva kultury a zřejmě i z dotací EU při společném projektu s německými památkáři.

V Plzeňském kraji je podle Fouda poměrně málo zpřístupněných objektů lidové architektury. Ve skanzenu by měla vzniknout expozice přibližující život ve 20. a 30. letech 20. století. Návštěvníci by tak měli možnost prohlédnout si dobové oblečení, nábytek, vybavení domácnosti a z rádia například slyšet dobovou hudbu. Ve stodole by měly kromě zemědělských strojů parkovat také historické hasičské stříkačky.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio