Úterní Noční Linka: Jakým způsobem zachycujete a uchováváte vzpomínky?

30. květen 2023

Fotíte? Zapisujete? Tvoříte kroniku rodiny? Možná vzpomínky malujete, nebo uchováváte vzpomínkové předměty? Kam nejdál sahají vaše vzpomínky a co pro vás znamenají?

Na téma vzpomínky existuje řada krásných citátů. Nabízím alespoň tři. „Vzpomínky jsou jediný ráj, z něhož nemůžeme být vypuzeni,“ napsal Jean Paul německý spisovatel. Nebo: „Vzpomínky jsou velmi důležité, protože to je někdy to jediné, co máme,“ David Copperfield americký kouzelník. A ještě irský dramatik George Bernard Shaw s typickou ironií: „K radostnému stáří patří vzpomínky na ženy, se kterými jsme se neoženili.“

Vzpomínání patří k životu. Možná i vy rádi vyprávíte své vzpomínky vnoučatům, která žijí úplně jiné životy a při tom zjišťujete, že se zájmem poslouchají i jejich rodiče. A možná jste často sami se svými vzpomínkami a vybavujete si prostřednictvím fotografií, předmětů, písní, nebo psaním rodinné kroniky, co všechno jste ve svém životě prožili. Zachycení a uchovávání vzpomínek je určitě velice důležité. Třeba i proto, jak překotná je dnešní doba a jak strašně rychle se vše mění.

Jakým způsobem vzpomínky uchováváte vy a co pro vás znamenají?

Spustit audio