Úterní Noční linka: Můj první let

6. srpen 2024

Jakým dopravním prostředkem cestujete nejraději? Kdy jste letěli poprvé, kam to bylo? Bojíte se létat nebo si naopak cestu na dovolenou v letadle užíváte? Zažili jste nějaký dramatický let? Máte nějakou zajímavou příhodu z letiště? A co spolucestující, bylo vždy vše dle vašich představ? Doletěli jste vždy do plánované destinace nebo se cesta komplikovala? A co posádka, jak jste byli spokojeni?

Kam nejdále jste letěli? Pokud jste ještě nikdy neletěli, přáli byste si to zažít nebo po tom netoužíte? A co malá letadla? Letěli jste někdy na vyhlídkový let? Je to rozdíl oproti dopravnímu letadlu? Musíte si před cestou zapít nějaký prášek?

Let je proces, při kterém se objekt vznáší ve vzduchu. Létání může být buď důsledek působení aerodynamicky vytvářeného vztlaku, nebo mohou létat předměty, které jsou lehčí než vzduch. Letoun je motorové letadlo těžší než vzduch, používající ke svému pohybu aerodynamických sil s pevnými nosnými plochami (obvykle s pevnými křídly). Letouny spolu s kluzáky patří do skupiny plošníků.

Své příběhy můžete volat do studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište na e-mailovou adresu: linka@rozhlas.cz, případně využite vložte svůj dotaz do formuláře:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.