Úterní Noční linka: Přátelství na celý život

26. červenec 2022

Měli jste v životě to štěstí, že jste si už v dětství našli kamaráda nebo kamarádku a přátelství vám vydrželo až do dospělosti? Kde jste se seznámili? Bylo to ve škole, při sportu či při jiné činnosti? Bydlíte stále v jednom městě (vesnici) nebo vás dělí kilometry? Jak často se vidíte? Pokud se nemůžete vidět osobně, pomáhají vám v současné době sociální sítě? Čemu dáváte přednost? Navštěvují se celé vaše rodiny? Vzniklo pouto například i mezi dětmi?

Přátelství je reciproční vztah spojující dvě anebo více osob na základě vzájemných sympatií, které nemají sexuální charakter. Jedná se o mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním. Lidé v přátelském vztahu se vůči svým protějškům chovají ohleduplně a chtějí pro své přátele to nejlepší. Důležitá je také vzájemná upřímnost, důvěra a schopnost empatie; přátelé se svým protějškům mohou svěřit se svými pocity a názory bez strachu, že by za ně byli odsuzováni. V přátelství je také běžná vzájemná nezištná pomoc a touha trávit se svým protějškem co nejvíce času.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.