Aš uvažuje o Domu česko-německého přátelství a porozumění

23. srpen 2006

K několik let starému plánu na vybudování Domu česko-německého přátelství a porozumění se nyní vrací město Aš. Dům by mohl vzniknout v nedávno koupené budově bývalého kulturního centra Střelnice. Jak uvedl starosta Aše Dalibor Blažek, radní už rozhodli o zadání studie využitelnosti. Ta by měla napovědět, jaké technické úpravy by byly pro umístění společenského a kulturního centra nutné.

Projekt Domu česko-německého přátelství a porozumění vznikl už před několika lety. Tehdy město Aš vypsalo mezinárodní studentskou soutěž na architektonickou podobu, z níž vyšla první podoba domu. Z diskuse občanů a radnice pak vyplynulo, že nemá smysl stavět novou budovu, když ve městě je řada starých a nevyužitých.

Plán vybudovat dům porozumění v objektu Střelnice ale tehdy utichl, protože původní majitel budovu prodal vietnamskému podnikateli. Nedávno ale město získalo Střelnici do svého majetku zpět, a tak se po letech může k původnímu projektu vrátit.

Logo

Součástí Domu česko-německého porozumění by měla být česko-německá knihovna, společenský a přednáškový sál, klubovny pro spolky a podobně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio