Už brzy se znovu otevřou klatovské katakomby

10. listopad 2011

Klatovy dokončují rozsáhlou opravu barokních katakomb s desítkami mumií ze 17. století. Atraktivní expozice se Klatovech po několikaměsíční pauze znovu otevře na konci listopadu.

Návštěvníky čekají nově vybudované a rozšířené interaktivní expozice, které nabídnou kromě mumií a jejich příběhu také přiblížení doby velkého vzestupu Klatov za jezuitů. Kvůli rekonstrukci jsou teď mumie v náhradních prostorách, stěhovat zpět do krypt se budou kolem 17. listopadu, slavnostní otevření se plánuje na 26. listopadu.

Momentálně se dokončuje expozice - pracuje se na modelu Anežky Příchovské, hotové jsou už nové rakve, mumie prošly rekonzervací a jsou v dobrém stavu. Mumie se kvůli rekonstrukci za víc než 23 milionů Kč stěhovaly letos v únoru poprvé po stovkách let.

Cílem je upravit krypty do autentické podoby z doby před odchodem jezuitů. Expozice zásadně změní koncepci. Lidé se nebudou chodit už jen dívat na mumie, ale dozvědí se jejich celý příběh, poučí se o procesu mumifikace a zjistí, jací lidé zde byli pohřbeni. Expozici obohatí například nový model jedné z nejzachovalejších mumií - Anežky Příchovské, která zemřela 10. října 1678 ve věku 66 let. Její ostatky letos zkoumali i lékaři na tomografu. Prostor v katakombách dostanou také informace o baroku a o jezuitském řádu či připomínka zajímavých lidí.

Před rekonstrukcí navštívilo katakomby zhruba 40 tisíc lidí ročně. Klatovská radnice věří, že nová expozice přiláká do města další turisty.

autor: lum
Spustit audio