Už v září by se mohla začít dopouštět voda do Boleveckého rybníka

1. únor 2022 13:09, aktualizováno

Dokončení rekonstrukce tramvajové trati v Plaské ulici, doplnění vody do Velkého Boleveckého rybníka, rekonstrukce slavnostního osvětlení náměstí Republiky a například osazení desítek nových parkovacích automatů. To je několik velkých projektů, které má v letošním roce před sebou Správa veřejného statku města Plzně.

Projektem, o kterém se v Plzni hodně diskutuje, je doplnění vody do Velkého Boleveckého rybníka. Práce se začnou na jaře letošního roku a potrvají několik měsíců. „Začne se tím, že se vytvoří jímací objekt na vodu z řeky Berounky a poté potrubí do nové budovy čistírny vod, která vznikne v areálu čistírny vod. Voda se po vyčištění bude dále dostávat potrubím, takže bude potřeba položit ještě potrubí do Velkého Boleveckého rybníka se zajištěnou výpustí. Pokud vše dobře dopadne, tak už během září bude možné do Velkého Boleveckého rybníka doplnit první litry přečištěné vody. Počítá se s tím, že vodu bude možné čerpat až devět měsíců v roce a to v objemu až 20 litrů za sekundu,“ uvedla mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

Další velkou akcí Správy veřejného statku města Plzně je rekonstrukce tramvajové trati v Plaské ulici. „Tato oprava začala v loňském roce a vyměněny už byly koleje i se štěrkovým ložem včetně nových pražců. Letos nás čeká už jen během krátké několikadenní výluky finální zpevnění tratě, uložení kolejí do pryžového obložení, aby byl tramvajový provoz tišší. Dojde i k zazelenění tratě suchomilnými rozchodníky, což jsou rostliny s dužnatými listy, které už v Plzni máme třeba na střeše Paluby Hamburk,“ vysvětlila Radka Žáková.

Rozšíření placených zón

Celkem přibydou v Plzni tři desítky parkovacích automatů, většina z nich na Petrohradě. Zóna placeného stání tam bude nově ohraničena ulicemi Železniční, Lobezská, Táborská a Plzenecká. „Nové parkovací automaty umožní vyťukat SPZ parkujícího auta, takže už nebude nutné dávat lístek od zaplaceného parkovného za čelní sklo. Nově bude také možné zaplatit platební kartou nebo aplikací v chytrém telefonu,“ doplnila Radka Žáková.

Modernizace se dočká po sedmnácti letech fungování i slavnostní osvětlení náměstí Republiky. Výbojky, které osvětlují katedrálu svatého Bartoloměje a její okolí, nahradí LED světlomety s nižší spotřebou elektrické energie.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy