Už více jak sedmdesát požárů od začátku března způsobilo pálení klestu nebo trávy

16. březen 2022 18:32, aktualizováno

Požárů způsobených vypalováním trávy nebo pálením klestu v lesích v těchto dnech rychle přibývá. Hasiči vyjeli od minulého týdne k desítkám událostí. Příčinou je obvykle lidská neopatrnost.

Hasiči v posledních dnech zasahují po celém Plzeňském kraji u požárů v přírodě. Důvod je obvykle stejný, lidská neopatrnost při vypalování trávy nebo pálení klestu v lese. Během uplynulých dnů se jednalo o desítky událostí. „Od začátku března jsme vyjížděli k již 71 požárům ve volné přírodě, nejčastěji se jedná o požáry travních porostů nebo lesního porostu,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Petr Poncar. „Zmínil bych třeba zásah z 11. března, kdy hořela hrabanka na prostoru 150 x 150 metrů. hrabanky,“ doplnil.

Vypalování trávy je pokutováno

Vypalování trávy, které je na jaře poměrně časté, zakazuje zákon. „Zakazují to tři zákony - zákon o požární ochraně, zákon o ochraně přírody a krajiny a zákon o myslivosti. Hasiči mohou udělit fyzické osobě pokutu až 25 tisíc a právnické až půl milionu ,“ řekl Poncar.

K požárům často dochází i při pálení různých přírodních materiálů při úklidu zahrad. To je sice povoleno, ale lidé přitom musí dodržovat pravidla daná jak zákony, tak obecními vyhláškami. „Je důležité, aby ta hromada byla tak veliká, aby stihla dohořet za přítomnosti dozoru. Pokud se změní počasí, například je silný vítr, musí se pálení přerušit,“ zdůraznil mluvčí hasičů.

I po dohoření se musí místo kontrolovat

„Ohniště se musí izolovat pruhem, ve kterém nejsou žádné hořlavé látky. Je potřeba zajistit dostatek hasebných látek a místo hoření můžete opustit, až oheň vyhasne. Po dobu pěti dnů, nebo do vydatného deště, je nutné místo kontrolovat,“ doplnil hasič. Podle něj je také nutné pálit zahradní odpad v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů.

V případě pálení klestu v lese, které provádějí většinou zaměstnanci firem, je potřeba akci nahlásit hasičskému záchrannému sboru. „Odkaz na jednoduchý formulář naleznete na webových stránkách hasičského záchranného sboru ve formě banneru s nápisem evidence pálení,“ upřesnil Poncar.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio