Uzavírka tahu na Šumavu se protáhne

7. červen 2019 12:15

Uzavírka úseku Dlouhá Ves - Radešov v červnu neskončí, i když zde od července měly dopravu řídit semafory. Komplikuje to provoz některých kempů a hotelů v okolí Annína.

Uzavírka jednoho z hlavních tahů na Šumavu se prodlužuje. Od července měly dopravu v úseku Dlouhá Ves – Radešov řídit semafory, investor a stavbaři ale oznámili, že ponechají původní objížďku. Zároveň slibují, že stavba díky tomu skončí v červnu příštího roku a nezasáhne tak do příští letní sezony. Tu letošní se kvůli ní ale několik kempů a hotelů ocitlo zcela mimo hlavní cestu a hosté se tam budou dostávat jen velmi obtížně. A někde i přes zákaz vjezdu. 

Například kemp Annín už leží v uzavírce, i když pro návštěvníky je vjezd povolen. „Je to těžký, hlavně se s námi nikdo moc nebaví. Zákazníci se od nás nedostanou nahoru na Šumavu. Musí se vrátit do Sušice a najet na objížďku, proto si hodně najedou. Zákazníkům jsme psali, že to bude průjezdné na semafory, ale teď je to jinak,“ řekl provozovatel kempu pan Bureš. Stejným problémům čelí i provozovatelé annínského hotelu. „Lidé z Kašperských hor a z Hartmanic k nám nejedou, protože musí přes Sušici. Takže ti, kteří k nám jezdili o víkendu na oběd, tak nepřijedou,“ popsal vrchní Roman Forman. Také Sklárna Annín upravila otevírací dobu, v sobotu má otevřeno jen do 13 hodin, ve všední dny do 14.“ Neděle máme zavřeno do konce června a doufáme, že v červenci a v srpnu sem ještě někdo zabloudí,“ řekla provozovatelka Michaela Marková.

Co vedlo k prodloužení uzavírky, vysvětlil vedoucí přípravy a realizace staveb Plzeňského kraje Radek Kadlec. „Vedly k tomu dva důvody, tím zásadním je bezpečnost silničního provozu i pracovníků zhotovitele, dalším důvodem je plynulost dopravy, kdy by svedení dopravy do jednoho pruhu se světelnou signalizací na několika místech způsobilo kolony,“ uvedl. Od konce června budou ale po trase jezdit alespoň autobusy včetně cyklobusů.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy