V Aši se uskuteční rekonstrukce osvobození města před 60.léty

Rekonstrukci dobývání města připravuje k 60. výročí osvobození americkou armádou Aš na Chebsku. Město bylo osvobozeno 20. dubna 1945. K rekonstrukci dojde letos 23. dubna a provedou ji členové klubů vojenské historie, kteří se samozřejmě se budou opírat o dobové dokumenty.

Jak uvedl ředitel Ašského kulturního střediska Josef Týma, od německého sběratele se podařilo získat dosud nezveřejněný záznam událostí hodinu po hodině. Rekonstrukce tak bude maximálně objektivní. Zúčastní se jí dobová vojenská technika americké i německé armády, včetně původních tanků, spolupracovat budou i pyrotechnici.

Kromě samotné rekonstrukce 23. dubna, pořádá AKS i přehlídku vojenské techniky. Ve výstavních prostorách muzea pak bude instalovaná už od 1. dubna výstava Před 60. lety, která s použitím dobových materiálů přiblíží události konce války v Aši. Fotografií z té doby mnoho není. Podle Týmy, německé obyvatelstvo americké vojáky nijak zvlášť nevítalo a ani Američané nechtěli, aby je někdo fotografoval.

Oslavy osvobození americkou armádou

Oslavy konce války připravuje Aš společně s městem Hranice, které bylo osvobozeno krátce před Aší. Z ašského rozpočtu je na přípravu akce vyčleněno 200.000 korun, dalších 20.000 poskytnou Hranice. Podle Týmy je to poprvé, kdy se ašští obyvatelé budou moci seznámit se skutečnými událostmi konce války. V minulosti byla historie překrucována a na náměstí stála socha sovětského vojáka, který měl být osvoboditelem.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio