V Bořicích se peče ve dne v noci. Chystají se tisíce koláčů na Chodské slavnosti
Sedm až osm tisíc koláčů napečou pekařky v Bořicích na Domažlicku na tradiční Chodské slavnosti. Péct začaly ve čtvrtek ráno a skončí v sobotu v poledne.
Ve dne i v noci teď pečou pekařky v Bořicích koláče. Připravují je na Chodské slavnosti, které začaly v Domažlicích. Na jedné směně je kolem 25 pekařek a pekařů a každý z nich má svůj úkol.
Koláč se vyválí, vymačká, natřou se obrubky a pak se naplní tvarohem. Potom přijde na řadu zdobení - merhování. Základní vzor je z povidel a mákem se vzor doplňuje. Nejčastěji se tvoří srdíčka, kytičky, třeba i ptáčci. Vzory jsou podobné vzorům na chodském kroji. Koláč se peče na 225 stupňů 17 minut a recept se za celá dlouhá léta nezměnil.
"Musíme stále vyhledávat dodavatele, aby měli kvalitní suroviny. Máme třeba letos problémy s dodávkami tvarohu. Potřebujeme 23 metráků tvarohu a aby byl v dobré kvalitě, je to docela problém," říká majitelka pekárny Marie Vondrovicová s tím, že se na Chodských slavnostech prodá 7 - 8 tisíc bořických koláčů.
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Recept na dlouhověkost je obyčejnější, než tvrdí reklamy. Kuřákům roky nepřidá žádná pilulka
-
Psycholog: Slovensko má s regulací mobilů ve školách úspěch. Právník: Není to řešení všech problémů
-
USA patrně chtějí odtáhnout čtyři země od Evropské unie. ,Učiňme Evropu opět skvělou,' hlásá Trump
-
Pokud padneme, Rusko použije Ukrajince k útoku na Evropu, varuje ukrajinský herec Serhij Prytula



