V Břasích hrozí nedostatek pitné vody. Obec staví nový vodojem

19. květen 2023 15:00, aktualizováno

Nedostatku pitné vody se v posledních letech obávají lidé v Břasích na Rokycansku. Vodojem, který zásobuje přes tisíc lidí, byl původně projektovaný jen pro nedaleká kasárna se stovkou vojáků. U rozhledny Na Vrchách proto obec začala stavět nový vodojem.

Břasy staví nový vodojem

Obec Břasy využívala již 30 let vodojem, který byl vystavěn pro kasárna, kde bylo do stovky vojáků. Nyní zásoboval asi tisíc lidí v obci. To byl důvod pro začátek stavby nového vodojemu s výrazně vyšší kapacitou. Z vodojemu u rozhledny Na Vrchách se zásobuje půlka Břas, celé Kříše, Vranovice a Darová. Hlavně v létě hrozí, že voda dojde, protože se napouštějí bazény.

Voda v Břasích podraží

Opravy vodovodní sítě jsou nákladná záležitost. Občané si proto za vodu budou muset připlatit. Letos se cena za kubík zvedla o dvacet korun. „Ale třeba jen v letošním roce za vodohospodářské úpravy, co děláme, utratíme kolem 14 milionů korun,“ oznámil starosta Miroslav Kroc.

Břasy staví nový vodojem

Obec však vodu i přes zdražení dotuje. Za kubík obec platí 200 korun, cena pro občany je 129 korun. Cena vody ale poroste každý rok cca o 6 korun. Lidé s vodou začali více šetřit. Obec nabízela zadarmo například nádoby na odchyt dešťové vody na zalévání zahrady. Obyvatelům Břas by měla začít téct z kohoutků voda z nového vodojemu na konci letošního roku.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio