V Brodu nad Tichou začala likvidace části velkochovu slepic zasaženého ptačí chřipkou

3. leden 2023 17:20, aktualizováno

V Brodu nad Tichou na Tachovsku musí veterináři během následujících dnů utratit 220 tisíc nosných slepic. Velkochov zasáhla ptačí chřipka.

Lékaři spolu s hasiči začali s likvidací části chovu v úterý 3. ledna. Výskyt nemoci potenciálně přenosné na člověka tam byl potvrzen v pátek 30. prosince s tím, že se jedná o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Celkem 742 tisíc nosnic se nachází v areálu celkem ve třech halách, nákaza se potvrdila nejprve v první a následně i v druhé polovině jedné z nich, to znamená, že usmrcení se týká cca třetiny chovu. Nemocné slepice už samy hynou, do neděle 1. ledna šlo o více než čtyři tisíce kusů a tempo úhynu se zrychluje.

Likvidaci bylo třeba předem připravit, takže už v pondělí sem hasiči, kteří pomáhají veterinářům, navezli hasičskou techniku, především prostředky na dekontaminaci osob a pomůcek. Dále bylo nutné utěsnit všechny průduchy haly, aby bylo možné do prostoru vpustit oxid uhličitý. Samotnou likvidaci provádí speciální tým Státní veterinární správy ČR. Usmrtit plynem je potřeba zhruba 360–400 tun slepic, celá akce by měla trvat minimálně do víkendu.

Kromě zvířat je nutné zlikvidovat také vejce, a to z celého chovu, nejen ze zasažené části. Bude se jednat o několik milionů vajec, která se nesmí dostat do prodeje, jejich počet navíc stále roste vzhledem k tomu, že slepice pořád nesou, ačkoliv jim chovatelé snížili krmné dávky. Zatímco mrtvá zvířata se budou převážet do kafilérie, vejce skončí ve spalovnách.

Dopad nákazy na obyvatele zasažené oblasti

Co se týče dopadu nákazy na obyvatele oblasti, veterináři v okolí zasaženého chovu stanoví ochranné pásmo o poloměru tři kilometry a pásmo dozoru o poloměru deset kilometrů. Zde bude platit povinnost evidence chovatelů drůbeže a ptactva a řada dalších pravidel. Všechny dotčené obce obdrží podrobnosti nařízení do datových schránek a následně je vyvěsí na úředních deskách. Zároveň je třeba připomenout, že už od poloviny prosince platí zákaz venkovního chovu drůbeže, a to pro celou Českou republiku.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio