V bývalém kinosále zámku v Merklíně byly objeveny vzácné malby

21. únor 2024 14:35

Kdysi tam byla výstavní síň a biliardový pokoj, později kino. V loňském roce měl v největší místnosti zámku v Merklíně na jižním Plzeňsku vzniknout multifunkční sál. Zatím se ale tak nestalo. Stavební práce museli dělníci pozastavit poté, co na stěnách našli 200 let staré malby.

„Do roku 1945 žil na zámku rod Pálffy. V roce 1951 využila obec státní dotaci a rozhodla se přestěhovat z místní sokolovny právě na zámek kinosál. Aby získala větší prostor, vybourala příčku oddělující bývalý velký sál, nejreprezentativnější prostor celého zámku, a biliardový pokoj,“ popisuje historii merklínského zámku památkář Jiří Sankot.

V roce 2023 se vedení obce rozhodlo kinosál zrušit a přetvořit ho na multifunkční sál pro potřeby obyvatel a také školy a školky. Během příprav ale byly objeveny historicky cenné rokokové a klasicistní malby, bohaté ornamenty, iluzivní malby antických sloupů i květinové dekory.

O nich dosud nikdo nevěděl, jelikož je několik desítek let překrývaly jiné nátěry. Velký sál teď na nějakou dobu patří památkářům a restaurátorům a vybudování multifunkčního sálu se musí odložit. Bylo rozhodnuto, že minimálně část maleb bude zachována a zrekonstruována. Obec doufá, že na obnovu památky dostane v letošním roce dotaci od Plzeňského kraje.

autoři: Anna Matuštíková , abk
Spustit audio