V bývalých rokycanských kasárnách má domov 80 rodin

Osmdesát rodin převzalo včera (12.12.) nové byty v areálu bývalých kasáren, které čtrnáctitisícové město získalo zdarma v lednu 2004. Dvě obytné budovy tam za přispění státu vznikly z armádních ubytoven. Radnice předala první dům s 50 byty, do druhého se 30 bytovým jednotkami se začnou nájemníci stěhovat za týden.

Celkové investice dosáhly 61 milionů korun, z toho 26 milionů činila dotace ministerstva pro místní rozvoj. Město dále staví v kasárnách 40 malometrážních bytů pro nízkopříjmové rodiny, které předá v září 2006.

Předané byty o ploše 33 až do 80 m2 už jsou obsazeny. Většina z nich je 1+1 nebo 2+1. Střechu nad hlavou tam našly zejména mladé rodiny z dětmi, které nemusely být z Rokycan. Rozhodující byl počet získaných bodů, který se u úspěšných uchazečů pohyboval mezi 14 až 20. Místní žadatelé měli k dobru dva body. Každý rok čekání znamenal jeden bod, stejně jako každé dítě. Radnice zohledňovala sociální podmínky žadatelů.

Rokycany

Radnici už se podařilo prodat nebo pronajmout veškeré budovy v kasárnách. Z prodejů inkasovala 40 milionů korun, které vloží do obnovy infrastruktury přední bytové části. Obnova vodovodů, kanalizace, silnic a osvětlení si vyžádá 51 milionů Kč. Necelými devíti miliony pomohlo ministerstvo pro místní rozvoj. Většinu z 58 budov dvaadvacetihektarového areálu kasáren, kde vznikají byty, prodejny, sklady a lehká výroby, město prodalo. Zadní trakt pronajalo na čtyři roky německému Borgersu, výrobci potahů pro automobilky se 2000 zaměstnanci na Rokycansku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio