V čele Plzeňského kraje je již více než měsíc hejtman Josef Bernard

1. leden 2017

Plzeňský kraj zažil minulý rok několik významných událostí. Několik měsíců po sobě je tu nejnižší nezaměstnanost v celém Česku. Kraj si taky dobře vedl ve srovnávacím výzkumu nazvaném "Místo pro život 2016", kde obhájil třetí příčku. Po podzimních volbách se navíc vyměnilo vedení kraje a od listopadu ho řídí nová čtyřkoalice. V jejím čele stojí i nový hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Ten je za měsíc svého působení ve funkci mile překvapený profesionály, které na kraji potkal. Před tím dlouhé roky řídil významnou firmu. A jak sám říká, být šéfem firmy a hejtmanem má dva základní rozdíly.

„Když jste v úřadě podobném jako je Plzeňský kraj, tak musíte všechny procesy poměrně zdlouhavě schvalovat. Nejprve předložit do rady potom do zastupitelstva a to je na rozdíl od firmy velmi zdlouhavé. Naproti tomu ve firmě neustále sháníte nové zakázky, jste v ustavičném stresu, zda bude dostatek práce pro příští období a to na Plzeňském kraji odpadá,“ říká Bernard.

Podle Josefa Bernarda je Plzeňský kraj směsicí krásné přírody a rozvinutého průmyslu. A právě to ho odlišuje od jiných regionů. Plzeňský kraj se letos umístil na třetím místě mezi ostatními kraji v České republice v projektu Místo pro život 2016.

„Já osobně jsem s umístěním velmi spokojen. Na druhou stranu je nám vyčítáno, že máme řídkou silniční síť a to musím potvrdit. Dále velké množství průmyslových odpadů, což je bohužel odvrácená strana rozvinutého průmyslového regionu a třetí nejvíce vytýkaná věc je nedostatečná kanalizační infrastruktura a to hlavně ve venkovských oblastech. Na problém jsme se snažili zareagovat už při schvalování rozpočtu, kdy jsme pro tuto oblast vyčlenili 50 milionů korun,“ doplňuje Josef Bernard.

Plzeňský kraj plánuje

Pro nadcházející rok je důležité připravit se na budoucí věk seniorů. Chystá se i konkrétní projekt kamenného domu. Zároveň by se chtěl Plzeňský kraj více věnovat rozšiřování služeb a péči o seniory v jejich domácnostech, protože tam cítí hejtman velké rezervy.

Rozpočet na rok 2017 je schválený a částky se navyšovaly v mnoha oblastech. Jednou z nich je například sport, kdy řada sportovních klubů bude mít šanci získat dotace. Další oblastí je třeba výstavba a rozvoj cyklostezek.

Nový hejtman Plzeňského kraje si do nového roku předsevzetí nedává. „Vždycky si říkám, že je lepší se v průběhu roku o něco snažit a pro mě to je to, abych vydržel u sportu, protože práce na úřadu je velmi časově náročná. Zdravá výživa a sport by měly být základem pro každého člověka,“ dodává Bernard.

„Všem spoluobčanům přeji úspěšný rok 2017, hlavně zdraví a štěstí a také mnoho přátel, příbuzných i kamarádů kolem sebe,“ popřál na závěr hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio