V Černošíně se pustili do sbírání knoflíků

V Černošíně na Tachovsku chtějí pokořit knoflíkový rekord. Sbírku knoflíků z různých období pak vystaví ve zdejším muzeu. 

Obyvatelé Černošína se rozhodli trhnout český rekord v počtu nasbíraných knoflíků. Knoflíky všech tvarů, velikostí, z různých materiálů i období začala hromadit Jiřina Líza Oberdörferová Honomichlová. „U nás v Černošíně máme muzeum a já jsem přemýšlela, co by k jeho návštěvě mohlo lidi nalákat. A pak jsem přemýšlela o tom, co mají lidé běžně doma a co by nám mohli věnovat,“ vysvětlila.

Do sbírky se může zapojit každý

Rekord se naštěstí nepočítá na kusy, ale na kila, a z potřených 500 kilogramů už nadšenci nasbírali 50. „Mám tady třeba knoflík z roku 1890, pak různé perleťové, vojenské nebo lesácké knoflíky,“ vyjmenovala sběratelka. S tříděním pomáhají a holčičky Bára a Štěpánka: „Třídíme je podle barev a nejvíc se nám líbí asi ty perleťové,“ říká jedna z dvojčat, Bára.

Sběratelky už v Černošíně obešly všechny domy, a tak se nebrání dalším přírůstkům. „Lidé mohou nosit knoflíky do muzea v Černošíně, nebo do obchodního domu Joko ve Stříbře. Kdo není mobilní, může mi zavolat a já si pro knoflíky ráda zajedu,“ uvedla Martina Sihelská z místního muzea.

autoři: lum , Michaela Svobodová
Spustit audio