V Českém údolí a v půlce Hracholusek není voda vhodná ke koupání

15. srpen 2019 09:50

V přehradě České údolí u Plzně a v horní polovině přehrady Hracholusky od Butova k silničnímu mostu není kvůli velkému množství sinic voda vhodná ke koupání. Ve dolní části Hracholusek k hrázi má ale voda stále dobrou kvalitu, nejlepší situace je u hráze, kde je výskyt sinic na velmi nízké úrovni, řekl dnes hydrobiolog Jindřich Duras. Podle hygieniků je zhoršená jakost vody také v biotopu Blovice na jihu Plzeňska, ostatní sledované plochy jsou ke koupání stále vhodné.

Směrem nahoru od hráze Hracholusek se podmínky zhoršují a už zhruba u silničního mostu doporučuje Duras se po koupání určitě osprchovat, v horních partiích nádrže už koupání vhodné není. Oblast Butova je už delší dobu pod nadvládou sinic, což je důsledek suchého roku, kdy přitéká málo vody. "Živiny nedotečou až k hrázi, ale jsou spotřebované hned v horní části, kde se sinicím dobře daří a je jich tam nejvíce," uvedl. V nádrži stále chybí zhruba dva metry vody. Poslední deště zvýšily průtoky na přítocích minimálně, pokles hladiny se jen na chvíli zastavil.

„České údolí v Plzni je špatné - sinice, nízká průhlednost a ke koupání rozhodně nelze doporučit,“ uvedl Duras.

V bolevecké rybniční soustavě v Plzni je i přes výrazný nedostatek vody její kvalita stále velmi dobrá. V největším Boleveckém rybníku chybí metr vody, poslední deště přispěly jen velmi málo, pouze na chvíli zastavily pokles. „Kvalita vody je velmi dobrá, akorát plavci musejí počítat s tím, že přijdou občas do kontaktu s vodními rostlinami, nicméně vyžínací loď pracuje každý den a hlavní plocha rybníka je udržovaná velmi dobře,“ řekl Duras.

Dobrá kvalita vody je také v Kamenném rybníku, i když se sníženou průhledností. „V Šídlovském rybníce chybí už 40 až 50 centimetrů, ale voda je pořád poměrně dobré kvality, sinice tam nejsou, průhlednost je blízko jednoho metru,“ uvedl Duras. V Třemošenském rybníku je průhlednost snížená, už pod jeden metr, především působením ryb. „Je to jediný rybník, kde lze sinice vidět pouhým okem, ale je jich tak málo, že nepředstavují riziko pro koupající se lidi,“ řekl Duras. Příznivé podmínky jsou stále v Košuteckém jezírku v Plzni.

zdroj: ČTK
Spustit audio