V Česku přibývá kulturních památek, objem peněz na obnovu se ale nezvyšuje

25. leden 2024 17:06

Získat peníze na opravu historických oken a také zvýšit povědomí o významném architektovi. I to byly motivace majitelky původní obecné školy v malé obci na severním Plzeňsku, aby se dům stal kulturní památkou. Rozpočet na obnovu památek ale ministerstvo kultury snížilo.

Jako rodinný dům, malířský ateliér i zkušebna slouží dnes budova původní obecné školy v Plané u Hromnic na severním Plzeňsku. Díky své architektonické hodnotě se v roce 2023 zařadila na seznam nových kulturních památek. „Škola byla postavena ve 30. letech 20. století. Svému účelu sloužila do 60. let a poté fungovala chvíli jako obecní úřad. Následovala dlouhá léta, kdy pro budovu obec neměla žádné využití. Pak jsme ji ale objevili já s manželem. Chceme zachovat její původní ráz a to, že byla škola prohlášena kulturní památkou, by nám mohlo otevřít dveře třeba k žádostem o dotace,“ vysvětluje majitelka budovy Kateřina Švugerová.

Radnice v Plzni na náměstí Republiky

Od poloviny letošního roku se národní kulturní památkou stane plzeňská radnice. Jak uvádí vedoucí odboru památkové péče Karel Zach, jedná se o prestižní záležitost. Radnice doteď byla kulturní památkou, nyní se posouvá na seznam těch skutečně nejhodnotnějších památkově chráněných objektů České republiky.

Nové památky v rámci naší země tedy přibývají, nicméně objem peněz na jejich obnovu se nezvyšuje. Ministerstvo kultury muselo dokonce jeden dotační program zrušit. „V rámci úsporných opatření vlády nebyl pro rok 2024 vyhlášen program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností,“ říká mluvčí ministerstva Ivana Awwadová. Pro rok 2024 je v rozpočtu památkových dotačních programů Ministerstva kultury o téměř 200 milionů méně než v roce 2019.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy