V Česku se dnes budou veřejně číst jména obětí holocaustu Jom ha- šoa. Zapojí se i města v Plzeňském kraji

2. květen 2019 09:06

Akce se v České republice pořádá od roku 2006 a každým rokem se přidávají další místa. Letos se zapojilo 21 měst.

Podle plzeňského primátora Martina Baxy z ODS během druhé světové války v mašinerii šoa zahynulo téměř 3 000 Plzeňanů, kteří byli transportováni v lednu 1942 nejprve z Plzně do Terezína a potom do vyhlazovacích táborů nebo míst smrti na východě. Jejich jména se dnes budou číst v prostoru U Branky od 14 do 16 hodin.

„Byli to lidé, kteří žili stejné životy jako žijeme my a jen proto, že nacistický režim je v rámci své zrůdné rasistické ideologie nějakým způsobem označil a posléze je zlikvidoval, tak jejich životy byly násilně přervány. Když si přečteme jejich jména, tak na ně alespoň takhle vzpomeneme,“ řekl Martin Baxa.

Celkem se v Plzeňském kraji zapojí pět měst

Kromě Plzně se bude ještě číst v Klatovech u pomníku Zmizelý svícen, na souběhu ulic Randova a Denisova. Oběti holocaustu si připomenou také v Horažďovicích, na novém židovském hřbitově na Loretě, potom v Nýrsku, na náměstí před budovou muzea a ještě v Sušici, na náměstí Svobody. Čtení jmen obětí holocaustu začne ve všech zapojených městech ve 14 hodin.

„Jom ha-šoa ve ha-gvura“ je dnem, kdy si prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomínáme památku obětí holocaustu. Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. V roce 2006 z iniciativy České unie židovské mládeže se tento den začal připomínat i ve veřejném prostoru. Každý se tak může připojit ke čtení jmen lidí, kteří se stali obětmi rasového pronásledování v období druhé světové války. K akci, které se původně konala pouze v Praze, se postupně začala připojovat i další města Česka.

Zapojit se do čtení jmen obětí může každý. „Akce je určena široké veřejnosti. Hojně se do čtení jmen zapojují nejen pamětníci a přeživší koncentračních táborů a jejich potomci, ale také mladí lidé, někdy i celé školní skupiny. Velice nás těší, že se každý rok k veřejnému čtení přidávají další města,“ uvedla Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy.

Letošní seznamy čtených jmen vycházejí z databáze obětí, která je dostupná na portálu Institutu Terezínské iniciativy holocaust.cz.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio