V Chotíkově u Plzně začala stavba spalovny za dvě miliardy korun

1. srpen 2013

V areálu skládky v Chotíkově u Plzně dnes začala stavba spalovny komunálního odpadu za dvě miliardy korun. Investorem je Plzeňská teplárenská, která s přípravou projektu začala už před více než 10 lety. Po Praze, Liberci a Brně se jedná o čtvrtou spalovnu v České republice.

„Na třicet let dopředu tady stavíte novou fabriku, na zelené louce, která by pro celý region měla konečně vyřešit, co budeme dělat s komunálním odpadem,“ řekl přímo na staveništi Roman Jurečko, předseda představenstva Plzeňské teplárenské.

Stavba začala budováním nové příjezdové silnice do areálu skládky odpadů. „ V první fázi bychom chtěli odclonit dopravu, která vede po severní části Chotíkova, a bude se jezdit tady po té nové trase, která povede rovnou z karlovarské silnice a která bude teď sloužit pro potřeby skládky a do budoucna pro potřeby spalovny.“

„Tady bude nová váha a do konce roku bychom rádi ještě postavili základy pro dílo jako takové,“ upřesnil plán prvních stavebních prácí Tomáš Drápela, generální ředitel Plzeňské Teplárenské. Ta chce ještě letos do spalovny investovat 800 milionů korun.

Podle Romana Jurečka je především důležité to, že nová spalovna sníží závislost plzeňského zdroje tepla na uhlí. „V teplárně budeme moci spalovat o 70 - 80 tisíc tun uhlí méně. A všichni dobře víme, tím, že na jedné straně přibývá odpadu a na druhé straně ubývá hnědého uhlí, je to strategická surovina,“ připomněl Jurečko.

Zahájení stavby spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně

Se stavbou souhlasila Plzeň i dotčené obce, města Touškov a Chotíkov. Obce navíc dostanou od teplárny jako kompenzaci desítky milionů korun. Podle starosty Chotíkova Vítězslava Blažka se většina obyvatel na spalovnu těší.

„Určitě očekávají i pracovní příležitosti v nově vybudovaném zařízení.“ Zatímco v době, kdy se o stavbě rozhodovalo, byl podle starosty tábor příznivců a odpůrců spalovny vyrovnaný, teď už je situace úplně jiná. „Lidi s tím umí žít,“ tvrdí starosta Blažek.

Aktivisté chtějí napadnout stavební povolení

Spalovna má ale i řadu odpůrců z řad občanských a ekologických aktivistů, kteří ji považují za zbytečnou a argumentují tím, že ekologičtější by bylo třídění odpadu. Například Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov se chystají napadnout pravomocné stavební povolení.

„Mimo jiné proto, že si myslíme, že Krajský úřad Plzeňského kraje je podjatý. Vzhledem k tomu, že současně rozhoduje o vydání stavebního povolení a současně podepsal smlouvu s Městem Plzní a Plzeňskou teplárenskou o tom, že bude intenzivně spolupracovat na likvidaci komunálního odpadu,“ zmínil důvod žaloby zástupce sdružení Milan Reiniger.

Spalovna, na jejíž stavbu by měla teplárna získat dotaci Evropské unie až 450 milionů korun, by měla být hotová do dvou let. Součástí stavby bude také šestikilometrový horkovod ze spalovny na plzeňské sídliště Lochotín za dalších 400 milionů korun.

autor: čer
Spustit audio