V Chrášťovicích na Plzeňsku se opět jedná o otevření kamenolomu

19. leden 2017

Obyvatelé a chalupáři ze severního Plzeňska znovu vytáhli do boje proti plánovanému kamenolomu. Ten chce vedle Chrášťovic u Mladotic otevřít soukromý investor. Svůj záměr představil zhruba před dvěma lety. Už tehdy ale narazil na odpor velké části místních lidí. Své plány firma přepracovala a teď se snaží otevření kamenolomu prosadit znovu.

Když firma Haines servis přišla s kamenolomem poprvé, pod nesouhlasnou petici se podepsaly stovky lidí. Lom odmítlo i vedení Plzeňského kraje. Firma pak projekt změnila: „Firma vyšla vstříc tomu, co občany trápilo a zároveň upřesnila svůj záměr,“ uvedl projektový manažer investora Robert Terrich.

Teď proti lomu bojuje nově vzniklý spolek CHANAP - chránit a napravovat. Jeho předseda Jan Maroušek upozorňuje na těžká auta, která mají z lomu vozit kámen: „Tady v obcích mezi domy jsou silnice o šířce čtyř metrů, to způsobí, že tu budou auta stát a čekat ve frontě než jedno projede.“

Odpůrci ale mají i další výhrady. Vadí jim možná prašnost a azbestové částice. Nelíbí se jim také, že kamenolom změní krajinný ráz okolní přírody. Památkářka a chalupářka z nedalekého Rabštejna Klára Vaňáková se obává, že otřesy z těžkých aut poškodí i chráněné panské dvory z 18. století.

Obavy obyvatel na jedné straně a certifikovaná zásoba kameniva na straně druhé

Podle projektového manažera Roberta Terricha investor bere na vědomí, že místní lidé dál s lomem nesouhlasí: „Je to možnost, kterou má občanská společnost, postavit se proti jakémukoli investičnímu záměru. Na druhé straně je to státem certifikovaná zásoba kameniva, která je strategická a určená k vytěžení. Takže náš požadavek je přirozený.“

Námitky vyslechl také hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard z ČSSD. Podle něj musí být postoj kraje nezávislý. Nicméně vyjádření vlastního stanoviska hejtmanství je dnes záporné. Jana Marouška ze spolku CHANAP postoj hejtmana potěšil, ale zároveň ví, že boj zdaleka neskončil.

Definitivně o otevření kamenolomu vedle Chrášťovic bude rozhodovat Ministerstvo životního prostředí ČR.

autor: jik
Spustit audio