V DEPU 2015 se otevře městská tržnice

25. září 2018 13:31

Od neděle bude v Plzni fungovat stálá městská tržnice v areálu DEPO 2015. Zahájení provozu bude spojené s Dožínkami. 

V plzeňském DEPU 2015 bude od neděle nová stálá tržnice. Její otevření je spojené s Dožínkami, které nabídnou farmářské produkty, kulturní program i slavnostní průvod. V tržnici je šest obchodů s nejrůznějším zbožím. Lidé v nich najdou vše od potravin a nápojů, přes oblečení, až po řemeslné výrobky. Společná otevírací doba obchodů bude od úterý do pátku od 13 do 17 hodin a v sobotu od 10 do 13.

Tržnici postavila v jedné z největších hal depa společnost Plzeň 2015 za finanční podpory města. Jsou to vlastně dvě řady kontejnerových obchodů – například farmářský obchod s potravinami, bistro s moderní i tradiční českou kuchyní, second hand s oblečením nebo likérka s lokálními likéry. „V neposlední řadě je tady nový design shop, ve kterém najdou zákazníci spoustu krásného zboží a koupí podpoří třeba studenty Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara, je tady také kadeřnictví, takže se mohou nechat přistřihnout a dát si kafíčko v kavárně,“ vyjmenoval ředitel společnosti Jiří Suchánek.

V jednom z kontejnerů je i Venkovský dům Plzeňského kraje. Ten bude propagovat ve spolupráci s místními akčními skupinami venkovské oblasti regionu. „Bude poukazovat na akce v regionu a bude prezentovat místní výrobce, řemeslníky a podnikatele řekla provozní Radka Šámalová s tím, že součástí Venkovského domu je galerie, ve které můžou vystavovat a svá díla prodávat regionální umělci.

Na programu budou jarmarky a akce podle aktuální sklizně

Kromě stálých obchodů bude tržnice nabízet jednou za měsíc i tematické jarmarky - vždy podle aktuální sezony. „Každou poslední neděli v měsíci se tady odehraje tematická akce související s úrodou. Začínáme dožínkami, v říjnu bude dýňování, na konci listopadu Festival podzimní sklizně, kolem Vánoc jarmark a v klidnějších měsících od ledna do března připravíme festivaly kávy a minipivovarů,“ upřesnil Jiří Suchánek.

Kromě toho nabídne tržnice možnost využít asi 14 stánků i pro individuální zájemce o prodej. Dnes už tradičním Farmářským trhům na náměstí Republiky tržnice podle Jiřího Suchánka konkurovat nebude. „Stálá nabídka výběru deseti druhů jablek tady nebude, to není reálné a v našich zeměpisných šířkách se nic podobného neuchytilo. Plzeňské farmářské trhy jsou skvělé a bylo by hloupé chtít konkurovat něčemu, co mají místní rádi,“ uzavřel.

Vedení města diskutovalo o městské tržnici zhruba čtyři roky. Loňská studie Západočeské univerzity potvrdila, že ji Plzeňané chtějí a radnice pak do přestavby haly v DEPU 2015 vložila zhruba tři miliony korun.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio