V Divadelním spolku Jezírko chtějí bavit lidi a doufají, že jim to dlouho vydrží

5. březen 2024 13:45

Pokračujeme v mapování amatérských divadelních souborů na západě Čech. Tentokrát představujeme plzeňský Divadelní spolek Jezírko. Ten funguje už od roku 1916.

„Ta historie je taková spletitá. Původně se sešlo jenom pár lidí u Košuteckého jezírka, odtud pramení název. Byli to původně lidé, kteří si jenom chtěli zahrát, a postupně se to nabalovalo,“ říká vedoucí spolku David Adámek.

Členkou spolku je také Michaela Adámková. Ta jednak hraje, režíruje, ale také pro spolek píše různé texty. „Hraju tady už opravdu dlouho. Asi od mých 16 let, takže už je to určitě víc než 20 let,“ doplňuje.

Členové spolku než předstoupí před své diváky, nepodceňují hereckou přípravu. „Před představením se rozmlouváme a uvolňujeme celé tělo, abychom se rozcvičili na představení,“ dodává Adámek.

Nejmladší členkou hereckého souboru je Eva Veverová, které nadšení pro divadlo zůstalo od dětských let až do dospělosti. „Je to pro mě taková ventilace k pracovnímu obyčejnému životu,“ říká.

Jaká je vize Divadelního spolku Jezírko do budoucna? „Aby nám to vydrželo, a aby vydržela ta parta kolem toho,“ dodává David Adámek.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio