V Dobřanech budou mít unikátní varhany

7. březen 2019 07:20

Kostel sv. Mikuláše v Dobřanech na jižním Plzeňsku by měl získat unikátní varhany, za nimiž by se měli sjíždět hudebníci a varhaníci z celé Evropy.

Do vzácné barokní varhanní skříně chtějí v Dobřanech postavit takový nástroj, na jakém komponoval většinu svých stěžejních varhanních skladeb Johann Sebastian Bach. Složení a podobu varhan má určit mezinárodní komise odborníků, kterou jmenoval nadační fond Přátelé dobřanských varhan. Nástroj, který vznikne, nebude mít zřejmě nikde jinde v Evropě obdoby, řekl předseda správní rady nadačního fondu Jiří Štancl.

Než ale kostel na dobřanském náměstí rozezní hudba z bachovských varhan, potrvá to ještě několik let. Štancl odhaduje deset až patnáct let, první odhady nákladů hovoří zhruba o 20 milionech korun. Technicky zřejmě nebudou mít varhany žádnou velkou zvláštnost. Jejich unikátnost bude v tom, že budou co nejvěrnější podobou nástroje, na kterém Bach skládal zásadní část své tvorby v kostele ve Výmaru na začátku 18. století.

Tyto varhany ale shořely při ničivém požáru kostela a nikdo už nikdy nevytvořil nástroj se stejným zvukem a rozsahem. Dnes tak už není možné slyšet Bachovy skladby autenticky zahrané na nástroji, jaký měl v době jejich vzniku autor k dispozici.

„Z výmarských varhan se dochoval obrázek, ale nedochovala se jejich zapsaná dispozice, tedy souhrn a soupis rejstříků. Ale odborníci znají nějaké poznámky samotného Bacha, jak interpretovat některé části jeho skladeb, a z toho se dá usuzovat, jak ty varhany mohly vypadat," řekl Štancl.

S varhany pomůžou odborníci

Dispozici varhan se pokusí sestavit mezinárodní komise složená ze tří varhanářů a varhanních virtuosů z Německa, ze tří Čechů a jednoho Itala. Podle jejich návrhu se pak vypíše výběrové řízení na zhotovitele nástroje. „Jsou to znalci Bacha a znalci tradiční stavby varhan. Předpokládáme, že bachovský ideál varhan dokážou sestavit, dodal Štancl.

S myšlenkou na vznik bachovských varhan přišli členové křesťanské Koinonie Jan Křtitel z Plzně-Litic, která v Dobřanech působí. Na podporu projektu se už uskutečnilo asi 14 benefičních koncertů, koinonie také například prodává víno, které dostala darem od sicilského vinaře. Další benefiční akce i případné žádosti o dotace se budou připravovat.

V dobřanském kostele varhany jsou, není to ale nijak vzácný ani cenný nástroj, navíc jsou v téměř neopravitelném stavu. Cenná je ale dřevěná skříň, vyrobená pravděpodobně někdy kolem roku 1600.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související