V Dobřanech vzniká výzkumné metalurgické centrum

30. leden 2012

V Dobřanech na jihu Plzeňska začala výstavba druhé největší výzkumné základny Plzeňského kraje. Projekt české výzkumné firmy Comtes FHT je zaměřený na výzkum a vývoj moderních kovových materiálů. Zahájena byla stavba nové experimentální haly a laboratoří. Od ledna 2013 má začít zkušební provoz.

Celková investice na stavbu centra a vybavení je 430 milionů korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace. Nejvíce peněz bude stát postavení a vybavení experimentální haly, kde bude pracovat 20 nových výzkumníků. V hale bude válcovací trať, kovací lis a vakuová tavicí pec.

Výzkumná firma se bude specializovat se na vývoj moderních kovových materiálů, technologie jejich výroby a zpracování. Vzniknou nové laboratoře pro numerické simulace a klimatizované prostory pro termofyzikální měření – vysokoteplotní kalorimetrická měření, měření teplot fázových transformací a měření tření a otěruvzdornosti konstrukčních materiálů. V nové budově nalezne místo i špičkově vybavená metalografická laboratoř.

Vizualizace nové metalurgické haly, která vznikne v Dobřanech

Od poloviny letošního roku se v centru rozběhnou výzkumné aktivity. Budou zaměřeny na výzkum kovů, kovových slitin a technologií jejich výroby. Na 40 výzkumných pracovníků centra tu bude zkoumat nové termomechanické procesy a vyvíjet nové konstrukční oceli a kovové materiály pro konkrétní aplikace.

Půjde například o vysokopevné plechy a profily z hliníkových slitin pro automobily, leteckou techniku a kolejová vozidla, speciální slitiny pro jaderné strojírenství nebo profily z nanostrukturovaného titanu pro zubní implantáty nebo kloubní náhrady. Zájem o ně mají české i zahraniční firmy.

V roce 2014 má centrum zaměstnávat nejméně 60 lidí, z toho dvě třetiny výzkumných pracovníků. S cílem přilákat nadané studenty vysokých škol a mladé vědecké pracovníky, budou v laboratořích centra probíhat praktická cvičení a stáže studentů magisterských a doktorských programů. Centrum bude také poskytovat témata pro řešení výzkumných, diplomových a doktorandských prací. Vědečtí experti centra budou působit i jako pedagogové na vysokých školách, hlavně na Západočeské univerzitě v Plzni.

autor: mkl
Spustit audio