V Domažlicích se chystají Chodské slavnosti. Přijít má až 80 tisíc lidí

6. srpen 2018 13:20

Více než 600 účinkujících se od 10. do 12. srpna představí na pěti scénách Chodských slavností - Vavřinecké pouti v Domažlicích. Jedna z největších a nejstarších národopisných slavností v České republice má letos 64. ročník.

Celým kulturním programem slavností v Domažlicích se letos prolíná sté výročí vzniku republiky. „Ani letošní ročník Chodských slavností tento významný mezník neopomene. Program jsme koncipovali tak, abychom si připomenuli naši státnost a historii a uvědomili si hodnoty, za něž naši předci dlouhá staletí bojovali. Mezi jednu z nich bezesporu patří bohatá a svébytná kulturní tradice, jejíž kořeny i zdroje inspirace byly spjaty s lidovou kulturou a uměním," řekl ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích Kamil Jindřich.

Slavnosti začnou tradičně v pátek v podvečer pořadem Ozvěny folkloru. Vystoupí kapely Poitín, Tabasker, Caribe a Navostro, které se inspirují irskou, židovskou, latinskoamerickou či skotskou hudbou.

Domažlice se rozezní dechovkou i folklorem

V sobotu 11. srpna program začíná v 10 hodin, hraje se na scénách na náměstí, pod Chodským hradem, na jarmareční scéně či v letním kině. Diváci si mohou vybírat z koncertů dechové hudby a folkloru.

Představí se dudácké soubory z Chodska i folklorní soubory z jiných částí České republiky. Tradičním vyvrcholením sobotního dne je komponovaný pořad hudby a slova Dudácké štandrle Národopisného souboru Postřekov. Veškerý program je přístupný zdarma.

Podrobný program najdou zájemci na www.chodskeslavnosti.cz

Kromě hudební části patří k Chodským slavnostem tradiční trh, na kterém nesmí chybět tisíce typických chodských koláčů a malovaná chodská keramika, pouťové atrakce a také duchovní část. V sobotu i v neděli se bude na vrchu Vavřineček konat u tamního kostelíka mše pod širým nebem, na kterou se scházejí lidé v chodských krojích. V sobotu by měl mši sloužit arcibiskup pražský Dominik Duka, v neděli plzeňský biskup Tomáš Holub.

Na slavnosti každoročně do jedenáctitisícových Domažlic přijede až kolem 80 tisíc lidí. 

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio