V Halži na Tachovsku bouřlivě přivítali paralympijského vítěze Davida Kratochvíla

10. září 2024 16:10

Dlouhý potlesk, skandování, gratulace, ale i slzy dojetí – tak to vypadalo v Halži na Tachovsku. Z Paříže do rodné vesnice se totiž vrátil trojnásobný medailista z paralympiády.

Bouřlivého přivítaní se dočkal český hrdina paralympiády v Paříži, šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl, který získal postupně zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Po první zastávce na ruzyňském letišti zamířil s rodiči domů do Halže na Tachovsku. V rodné vesnici čekalo na usměvavého mladíka asi 150 sousedů, příbuzných, kamarádů a známých.

Projevem Davida Kratochvíla přivítal starosta obce František Čurka. Ten zmínil, že David si už v sedmi letech vysnil, že se stane paralympijským vítězem. „Nenapadlo mě, že bych v Halži někdy mohl takového vítěze vítat, ale díky tobě se tak opravdu stalo.“ Davidova maminka obdržela kytici a sám úspěšný sportovec dostal dort s Eiffelovou věží a olympijskými kruhy.

Vítání paralympionika v jeho regionu proběhlo také na zámku v Tachově, kam David chodí na gymnázium a kde pilně trénuje.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio