V Horažďovicích upekli rekordní Prácheňskou hnětýnku, v průměru měla skoro tři metry

12. říjen 2013

Horažďovice na Klatovsku se dnes zapsaly do české knihy rekordů. Žákyně z tamní střední školy upekly největší Prácheňskou hnětýnku. Tedy regionální sladkou zdobenou cukrovinku ve tvaru květiny, kterou podle tradice dávala děvčata při posvícení chlapcům jako poděkování za tanec. Upečení největší hnětýnky bylo součástí Havelského jarmarku a posvícení na horažďovickém zámku.

Hnětýnka je cukrovinka ve tvaru květiny z cukru, másla a vajec, ozdobená čokoládou a cukrovou polevou, která se peče na Horažďovicku, Sušicku, Strakonicku a Blatensku. Recepty na hnětýnky se předávají z generace na generaci a tradice přetrvala dodnes.

Rekordní prácheňská hnětýnka měla podle komisaře agentury Dobrý den Pelhřimov Miloše Vosky v průměru 2,7 metru a korpus byl podle měření vysoký 1,1 cm. Komisař potvrdil, že se jedná o největší Prácheňskou hnětýnku v Česku a Horažďovice se tak zapsaly do české knihy rekordů.

Na korpus bylo potřeba 400 vajec, 14 kilo cukru krupice, 16 kilo hladké mouky, dva litry oleje a 40 prášků do pečiva. Na polevu pak sušené bílky a další desítky kilogramů cukru a citronů. Hnětýnku zdobily také dva tisíce zhruba centimetrových kytiček a nové logo Horažďovic ze sladké modelovací hmoty.

Při jarmarku a posvícení představily Horažďovice také nové městské logo, které vzešlo z veřejné soutěže. Vítězný piktogram, který se objeví na korespondenci a propagačních materiálech města, tvoří dům s věží a řeka Otava.

Do soutěže, kterou město vypsalo letos na jaře, přihlásili autoři přes 50 návrhů. V podmínkách stálo, že logo musí Horažďovice prezentovat jako město zajímavé a krásné s bohatou historií a zároveň moderní. Musí také prezentovat, že Horažďovice jsou perlou na řece Otavě.

autor: lum
Spustit audio