V Horšovském Týně na Domažlicku opravují barokní sýpku

17. duben 2018

Zhruba v polovině je v těchto dnech obnova barokní sýpky v Horšovském Týně na Domažlicku. Historická památka, která je v majetku města, dlouhé roky neměla žádné využití. To by se mělo po rekonstrukci změnit.

Sýpka je mohutná pětipatrová budova stará přes 300 let, je to Národní kulturní památka, která patří podle památkářů mezi největší barokní sýpky v západních Čechách. Stojí na kraji zámeckého parku v Horšovském Týně, a protože dlouhé roky stavba chátrala, založila parta nadšenců spolek Sýpka 2014, který obnovu inicioval. Městu se podařilo na rekonstrukci sehnat významnou dotaci, takže práce mohly začít. Bylo to opravdu na poslední chvíli, protože podle vedení města hrozilo zřícení střechy a krovu, který je napadený houbami a hmyzem.

Doteď se pracovalo hlavně uvnitř sýpky. Už je hotová větší část vnitřních krovů, které se opravovaly pod dohledem památkářů takzvaným protézováním. To znamená, že se napadené dřevo vyřízlo a nahradilo novým. Teď v dubnu naplno začne oprava střechy, fasády, instalace oken a hromosvodů. Hotovo by mělo být do poloviny letošního září.

Rekonstrukce přinesla řadu objevů

Při renovaci se podařilo najít původní schody, které vedou do zámeckého parku. Stavební dělníci odhalili taky původní kamennou dlažbu schovanou pod dřevěnými prkny. V sýpce jsou i nosné barokní sloupy, které návštěvníci po otevření uvidí. Bohužel výplně zábradlí, tak zvané balustrády, se většinou nedochovaly, takže se nahradí novými replikami. Město chce taky na malém kousku ukazovat původní elektroinstalaci, která vznikla v poválečné době, jako ukázku toho, jak naši předci tuto historickou památku znehodnotili.

Po rekonstrukci by měla budova sloužit nejen obyvatelům Horšovského Týna, ale i jako turistické lákadlo. Spolek Sýpka 2014 městu navrhuje, aby se v přízemí konaly besedy, přednášky, koncerty, a protože přízemí je bezbariérové, dostanou se tam i handicapovaní lidé.

V prvním patře by měla být z větší části stálá expozice zaměřená na známé osobnosti z regionu nebo podniky, které ve městě fungovaly a následně zanikly. Část prostoru by mohly zaplnit předměty z depozitáře na zámku v Horšovském Týně. Zhruba třetina prostoru by mohla sloužit k příležitostným výstavám a akcím. Podle plánu bude sýpka po otevření sloužit sezónně jen pár měsíců během léta.

autoři: mkl , jik
Spustit audio