V Horšovském Týně v sobotu otevřou nové komunitní centrum

30. květen 2019 14:15

Dům, ve kterém bude komunitní centrum fungovat, získala Diecézní charita Plzeň od církve a státu. Budova se musela nejdřív celá zrekonstruovat a vybavit. Většinu nákladů pokryla evropská dotace.

Centrum nabídne sociální služby a další aktivity pro mladé lidi, seniory, rodiny a děti. „Původní záměr je, abychom tu vytvořili oázu pro děti, které nemají třeba odpolední program. Bylo by pro ně určitě lepší, aby tady byly s námi a naučily se nějakou smysluplnou práci, než aby ten čas promarnily. Máme tu hernu i pro menší děti, plánujeme mezigenerační setkávání s rodiči nebo můžeme děti i doučovat,“ řekla dobrovolnice komunitního centra Svatava Rabasová.

Komunitní centrum v Horšovském Týně

V přízemí je nově vybavená kuchyň, sociální zařízení a jedna prostorná místnost, kde je přebalovací pult, různé regály, psací tabule, spousty hraček a krbová kamna. Podle vedoucího komunitního centra Radima Theodora Bílka bude prostor sloužit pro setkávání maminek s dětmi nebo třeba k pořádání různých besed: „Maminky se tu můžou sejít, předávat si zkušenosti a mít tu nějaké své zázemí, kde by mohly trávit dopoledne. Zároveň tu plánujeme pořádat různé besedy, výstavy a rádi bychom dělali i přednášky na téma zdravá strava a výživa, metoda šátkování nebo cestování. Rádi bychom tu měli kulturní centrum, které bude lidem sloužit, ať už to jsou maminky, děti nebo mladí lidé.“

Pomáhat budou i pracovnice z intervenčního centra

V horním patře domu se nachází dvě kanceláře. „Kolegyně z krizového Intervenčního centra Plzeňského kraje tu budou řešit takové ty těžší případy, jako je například domácí násilí. Já jako sociální pracovník můžu vyřizovat s maminkami přídavky na dítě, dělám doprovod na úřady, aby se orientovaly v sociálních dávkách a problémech,“ vysvětlil Radim Theodor Bílek.

Podle koordinátorky evropských projektů z Diecézní charity Plzeň Marie Sýkorové bude komunitní centrum sloužit všem, kteří budou cítit, že mají nějaký problém nebo přijdou na besedu či výstavu.

Lidé si můžou komunitní centrum prohlédnout v sobotu 1. června na dni otevřených dveří. Program začne v 10 a skončí zhruba ve 12 hodin.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio